Opinió

LA GALERIA

Bons consells us donin

Les advertències d'ús de molts objectes també són d'una obvietat esfereïdora

Coincidint amb l'inici del mes d'agost, l'Agència de Salut Pública de Catalunya ha considerat convenient recordar-nos que a les piscines i a les platges hem de vigilar els infants, procurar que utilitzin flotadors pneumàtics o altres formes de protecció quan no saben nedar, i que es banyin sempre sota la supervisió d'un adult. Salut també ha recordat que l'abús de l'alcohol és un mal amic per al banyista i, per descomptat, per a l'adult supervisor dels banys infantils (o més concretament per a l'infant supervisat), a banda de la importància de fer cas de la banderes d'estat de la mar i dels consells dels socorristes, etc. No posarem en dubte l'oportunitat de l'advertència. Ja fa anys que són habituals les campanyes publicitàries institucionals per advertir-nos que quan fa calor passem per l'ombra, procurem evitar els esforços físics al pic del sol, o les que ens alerten dels riscos d'agafar-se a la lleugera determinades activitats esportives. D'entrada poden resultar sorprenents, però qui més qui menys tothom ha vist algú torejant onades a tres metres d'una bandera vermella, pujar un cim de tres mil metres en xancletes o rostir-se al sol com un crustaci amb una alegria excepcional. De fet, no només les advertències institucionals poden semblar sorprenents: les advertències d'ús de molts objectes també són d'una obvietat esfereïdora fins al punt d'advertir que no endollem aparells elèctrics dins de l'aigua, per exemple, però tot i això les demandes per negligència o danys i perjudicis augmenten espectacularment. No deixa de ser curiós que els ciutadans exigim cada vegada més responsabilitats públiques i privades sobre la nostra integritat física i moral, i alhora demanem més llibertat de ser i d'actuar com el nen que exigeix alhora els avantatges de la maduresa i la irresponsabilitat de la innocència.

Fa sis o set anys, una resolució judicial dictada a Barcelona citava una pel·lícula de Walt Disney per afirmar que els propietaris d'un Yorkshire degollat per un pastor alemany havien de ser indemnitzats per danys morals. És obvi que el pastor alemany no portava morrió, però hi he pensat sobretot per la cita de Walt Disney: a banda d'humanitzar la maquinària judicial, la cita revela el model de guia intel·lectual i moral que acabarà imposant-se si continua l'implacable avanç de la societat cap a la maduresa plena, rica, alliberadora i feliç que s'intueix a partir del tipus de consells que sembla que necessitem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.