Opinió

De set en set

Bruixes

Alguns lectors afortunats encara deuen recordar els capítols de la sèrie Embruixada, aquella en què la Samantha bellugava el nas i anava obrint pas a l'alliberament de la dona en l'àmbit domèstic. Ara, d'aquella ficció televisiva en blanc i negre, en fa cinquanta anys.

Potser perquè tenim un pensament massa lineal, a Catalunya, ens hem quedat força amb la imatge de les bruixes descrita pel DIEC, la d'una dona vella, lletja i dolenta. És cert que hi ha hagut alguns intents editorials que han convertit la dolenteria en bondat, però la lletjor i la vellesa (i l'escombra) s'han mantingut com a símbols característics de les bruixes en l'imaginari col·lectiu.

El nostre país té un deute important amb les bruixes almenys des del segle XVII, quan, segons fonts històriques documentades, vam ajusticiar més de quatre-centes dones catalanes acusades de practicar la bruixeria. A mi em sembla que aquelles dones potser no eren tan velles ni lletges com se les pinta. Si més no, em fa sospitar el mètode habitual per jutjar-les: “Se les despullava, se'ls tirava aigua beneïda a l'esquena i si a l'espatlla els sortia un senyal, la marca del dimoni, aquelles dones eren acusades. Un altre mètode era titllar de bruixes aquelles que no tenien pèl a les aixelles, senyal inequívoc que havien usat ungüents per volar. Als interrogatoris se les torturava fins a aconseguir la confessió i el següent pas era la forca.”

Més aviat em sembla que allò que els catalans de fa cinc-cents anys vam fer amb les nostres bruixes van ser actes d'abús i agressió sexual perpetrats sovint pels veïns de la mateixa població. Tot això passava només un segle abans del gloriós 1714 que enguany hem commemorat amb gran rebombori i hem identificat com el moment en què vam perdre les llibertats. Del martirologi de les bruixes catalanes, en canvi, ni una paraula.

Les formes de vida catalana han arraconat les bruixes a personatge de conte o a icones en determinades manifestacions de la cultura popular i tradicional. En prevenció, això sí, en algunes cases s'ha donat comiat a l'escombra i s'ha substituït per un robot netejaterres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia