Opinió

De set en set

Un mosso

Llegíem en l'edició d'ahir d'El Punt Avui una àmplia informació signada per T. Soler i D. Marín sobre l'atropellament mortal d'un mosso en un control de trànsit. El contingut de la notícia, si us ha passat per alt, el podeu recuperar a la versió digital d'aquest diari.

A mi, que ara fa uns trenta anys, per raons d'amistat amb el que fou primer director general de Seguretat Ciutadana, Miquel Sellarès, vaig seguir força de prop la refundació del cos de Mossos d'Esquadra, que es va fer amb un equip inicial
plural en el qual, entre d'altres, recordo Jaume Curbet (PSC) i Jaume Bosch (PSUC), la notícia, altra vegada, d'un mosso en acte de servei, em dol moltíssim. Més encara quan la mort té a veure amb un presumpte homicidi.

En la primera meitat dels anys vuitanta, quan poca gent, en el nostre país, tenia sentit d'estat (propi), no va ser fàcil ni senzill la creació de la Policia de Catalunya. De fet, ni el president Pujol, aleshores, tenia sentit d'estat, per bé que el 23-F, un episodi que alertava del perill que suposaven per a la democràcia els tics dels CFSE
heretats del franquisme, era recent. La
Policia de Catalunya, no sense dificultats endògenes i exògenes, tanmateix, va engegar, moderna i democràtica. I exemplar. Amb només uns pocs centenars de mossos.

D'aleshores ençà la Policia de Catalunya disposa de milers d'agents (més de 15.000), homes i dones al servei del país. És cert que, com succeeix en tots els
col·lectius humans, hi pot haver excepcions i errors, però el conjunt del cos de Mossos d'Esquadra manté altíssim el llistó de la professionalitat i, com hem llegit en la notícia referida més amunt, arrisca la vida per garantir la seguretat de la gent.

El reconeixement ciutadà cap a la policia, tanmateix, sempre m'ha semblat poc generós. Probablement, estem tallats pel patró que identifica la policia amb la coerció. Una pruïja de massa mitjans de comunicació focalitzada obsessivament en el descrèdit del cos de Mossos d'Esquadra, hi fa la resta. És per tot això que, de cap manera, podem passar per alt la mort d'un mosso.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia