Opinió

De set en set

Territori

Segons que sembla, algunes de les coses que passen en aquest país passen en el “territori”; les altres, no. Només cal escoltar els mitjans de comunicació audiovisual, els canals o les emissores de l'àmbit català, per descobrir-ho. I no cal esmentar ràdios o televisions, ni persones concretes, perquè la moda afecta el conjunt. La moda és donar per fet que el centre d'interès informatiu i alhora el centre del món tenen a veure amb la ciutat de Barcelona i, més específicament, amb els estudis des d'on s'emet la programació. I la resta és el territori. Per exemple, Torredembarra, Lloret de Mar, Vielha, Agramunt, Sant Jaume d'Enveja o Gallifa són el territori, i l'avinguda de Maria Cristina o la plaça de les Glòries, no ho són.

De les notícies del territori alguns també en diuen “informació de proximitat”, que és una altra moda del llenguatge que avui es porta. Tot pot ser de proximitat, des dels productes de supermercat fins a les notícies. I és ben curiós que justament la informació de proximitat sigui aquella que està classificada així justament per la distància que la separa, per exemple, de l'avinguda Diagonal. Una manifestació que talla la Via Laietana no serà mai presentada com una notícia del territori ni una informació de proximitat; en canvi, el Saloufest, sí.

A mi, cada vegada que avui sento el despectiu “anem ara al territori” em recorda La comarca nos visita, aquell històric programa radiofònic que es podia escoltar per Ràdio Barcelona, i aquell personatge anomenat “el Pep de cal Gros”. Però aleshores, durant el franquisme, el centralisme era monopoli de Madrid, i Catalunya simplement no existia en l'agenda de la comunicació generalista. Ara, amb la democràcia, el centralisme és monopoli de Barcelona i, a tot estirar, la metròpoli adossada; mentre que les altres tres quartes parts del país queden reservades per a l'absurd o l'anècdota, en el millor dels casos, o, si no, a l'accidentalitat o a la crònica de successos. Ha nascut un vedell amb cinc potes i ja s'han ofegat tres dones a la platja aquesta setmana: territori i proximitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.