Opinió

De set en set

“Jugo, doncs existeixo”

S'atribueix a Joan Fuster, potser l'últim pensador en estat pur en qui vam confiar, l'aforisme “Jugo, doncs existeixo”. O potser s'atribueix a Josep Pla? Tant és. Fuster i Pla eren col·legues. I tocats per una certa misèria, diguem-ne, benestant. D'acord amb l'època que els va tocar viure. Desconec si cap d'ells era jugador, suposo que no, però m'imagino que convivien amb el joc i els jugadors de (casino) de poble, de Llofriu o de Sueca, els del truc o els de la botifarra.

Encara ara, als pobles, es juga a cartes, a la vista de tothom, sense diners a la vista. Es juga en bars restaurant a primera hora de la tarda els dies de cada dia i els dissabtes fins al capvespre. I en les festes majors s'organitzen campionats, amb pernils i ampolles de cava per premi, gentilesa dels establiments comercials veïns i dels ajuntaments (via comissió de festes). O es juga a la nit, a porta tancada, amb apostes imprudents. O es juga a les llars de jubilats, amb monedes de cèntim. O es juga a les ciutats, en domicilis particulars.

El joc és un mecanisme de socialització que s'inicia a l'escola, que es manté en l'adolescència i que es consolida en l'edat adulta. Tant forma part de la nostra cultura que s'adapta a totes les edats i condicions humanes. Des del pòquer fins al mercat d'opcions binàries tothom pot trobar el camí d'accés al guany fàcil, perquè, en definitiva, d'això es tracta. Avui la gent juga amb l'esperança de fer-se (una mica) ric. Per assolir amb immediatesa allò que no es pot aconseguir amb el rendiment del treball. Diuen que el joc és l'única forma legal de fer-se ric. O l'única de què disposa la gent corrent. I potser és veritat.

Jugar ja no és considerat un vici, sinó una forma de vida. Fins i tot una font de virtuts. O una pràctica solidària. Només cal interpretar els espots televisius. Des dels del gordo de Navidad fins als de la Grossa de Cap d'Any. Però la gent no juga per bona fe, sinó per cobdícia, o per desesperació o perquè les apostes són la mesura de totes les coses, siguin esportives o Euromillones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia