LLUÍS POSTIGO

EXALCALDE DE LLAGOSTERA (ICV)

«Dormia amb la llibreta al costat del llit»

Dorm més tranquil?
–«Ostres, i tant! D'alcalde n'ets tot el dia, tots els dies, i he de reconèixer que per mi era malaltís. Era al llit i anava donant voltes, i a vegades dormia amb la llibreta al costat per anar apuntant les coses que se m'acudien sobre aquell tema o aquell altre.»
–S'acaba perdent la perspectiva? Es magnifica tot massa?
–«Potser sí. També és veritat que jo vaig tenir una situació complicada, sobretot per les desavinences que vam tenir amb el PSCQuan la Montserrat Pla va ser fora del govern, determinats problemes ens els vam estalviar, però això també volia dir que una determinada massa social que abans et donava suport ara la tenies fora. . I al final de mandat ERC tenia clar que es presentava pel seu compte, i això va significar que a la part final l'alcalde actuava amb un suport al carrer mínim.»
–Així va disfrutar més el primer mandat que el segon.
–«Totalment. També hi vam viure situacions complicades, però el segon va ser més dur.En el primer tenia dedicació exclusiva, que tot i que comporta molts avantatges també té un risc: saps que és provisional. I jo també volia la porta de sortida a mà. Volia continuar fent feina d'advocat i també va sorgir la possibilitat d'anar al Parlament. Jo crec que els trens pots agafar-los o no, i vaig optar per fer-ho. Com que en el segon mandat ja tenia clar que no faria la feina d'alcalde amb dedicació exclusiva, això em va permetre compaginar-ho tot.»
–Havent estat alcalde, entén millor el paper dels seus predecessors?
–«Probablement. Jo és que he passat per totes les fases. Primer vaig estar quatre anys a l'oposició, que van ser un gran aprenentatge. Després govern i ara oposició. Això ara em permet fer la feina d'una manera molt millor. El que fem ara és intentar plantejar propostes noves, que es donen ara perquè les circumstàncies són noves, o d'altres que quan governàvem podríem haver plantejat i que el dia a dia no ens permetia o no vam fer de manera prou encertada. Això a banda del control de l'acció de govern. Intentem fer una oposició molt propositiva. Jo valoro més, tot i els enfrontaments i les polèmiques que vam tenir, l'actitud i les ganes de la Pilar Sancho que les de l'actual alcalde, que personalment no em mereix confiança.»
–Es penedeix d'alguna cosa?
–«No. Tot és millorable, però assumeixo el que vam fer al govern.»
–I alguna cosa de què se senti orgullós?
–«Molta gent ens diu que vam ser ximples perquè vam deixar una situació a l'actual govern molt positiva, amb projectes plantejats i una economia prou sanejada. Estic orgullós per exemple de la remodelació del nucli antic, que vam plantejar nosaltres i que el nou govern ha tingut l'encert de tirar endavant.»
–Sent nostàlgia del càrrec?
–«No. Alguna vegada m'he hagut de sentir dir de l'actual alcalde que no ho he paït, però jo crec que ho he fet i que a més, des del punt de vista personal, m'ha anat perfecte. Aquest descans em serveix molt per pensar, replantejar-me coses, continuar portant a terme el projecte de poble del grup... No enyoro ser alcalde.»
–Ser a l'oposició és més còmode.
–«Sí, però no és l'actitud que hem pres. Sempre he intentat posar-me en el lloc del que governa. Les propostes que hem fet han estat sempre en aquesta línia, i ser coherents. També és veritat que qui ha de gestionar el dia a dia és l'equip de govern d'ara, no pas l'oposició.»
–Què li ha costat més: passar d'oposició a govern o a la inversa?
–«De l'oposició al govern, perquè la feina que representa governar és molta.»
–I personalment no és més frustrant al revés?
–«Home, per a qualsevol que es presenta amb vocació de governar, el fet que no puguis tirar endavant el que consideres que seria positiu per al teu municipi sempre és una mica frustrant. Aquest mandat ja hem presentat 37 propostes, de les quals se n'han acceptat una tercera part, aproximadament.»
–Què li diu la gent al carrer?
–«Hi ha molta gent que et dóna ànims i et recorda de quan eres alcalde, i això és gratificant. I també crítiques al govern.El que és més crític amb la teva gestió, ara no s'acosta, i quan ets alcalde, sí. Quan n'era, hi havia qui es presentava a casa teva el dissabte o el diumenge per fotre't una esbroncada.»
–Es troba amb coses que a vostè li criticava l'oposició?
–«En el primer període a l'oposició ens queixàvem que no teníem informació. I en el nostre primer mandat ja vam capgirar-ho. Vam ser molt conscients que el regidor que està a l'oposició té una feina a fer i que li calen mitjans. Com més feina sigui la feina de l'oposició, més bona és la feina del govern. I crec que ara no es respecta la línia que vam encetar. Per exemple, quan nosaltres fèiem una contractació sempre convidàvem un regidor de l'oposició perquè hi fos. Ara això no passa.»
–Sent oposició s'és més crític i sent govern s'és més autocomplaent?
–«No, almenys en el nostre cas. L'Entesa va ser molt crítica amb ella mateixa, més fins i tot del que ho era l'oposició.» Sempre he intentat ser coherent. Fins i tot amb els programes electorals. Vam concretar molt, nosaltres; en canvi, el de CiU els permet fer qualsevol cosa, perquè era molt general. Difícilment l'incompliran perquè no concretava res.
–Se sent sol a l'oposició?
–«No. La veritat és que amb el grup que hem articulat a l'entorn de la llista d'ICV potser és el cop que he estat més còmode, que és més fàcil.»
–Es torna a presentar?
–«No ho sé, encara no hi ha res decidit. Al marge del que continuï fent com a diputat o militant d'ICV, de política en continuaré fent, perquè m'agrada, tant des d'un partit com des d'entitats, que també comporten fer polítiques. He de reconèixer que la vocació per continuar portant coses en l'àmbit local la tinc.Avui, amb un grup de gent a darrere, diria que sí, encara que sabés que tinc poques possibilitats de governar.»
–Els ciutadans valoren prou la figura de l'alcalde?
–«El polític en l'àmbit local està més ben valorat. Tenim un sistema excessivament presidencialista, i probablement és menys agraïda la del regidor del govern que no pas la de l'alcalde.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.