Garzón encarrega a l'Oficina Antifrau de Catalunya la gestió de Gramepark

L'alcaldessa valora «satisfactòriament» la mesura perquè permetrà fer un estudi «més rigorós» del seu estat econòmic

Gramepark tindrà, a partir d'ara, un nou administrador. L'OAC, a petició del jutge Baltasar Garzón, designarà els propers dies tres gestors del cos de justícia que s'encarregaran de revisar la comptabilitat i els expedients urbanístics de l'empresa municipal, que està esquitxada per la presumpta trama de corrupció urbanística.

La nova OAC està encapçalada per l'exfiscal anticorrupció David Martínez Madero que agafarà així les regnes de l'empresa que va presidir l'exregidor d'Urbanisme Manuel Dobarco, imputat en el cas Pretòria i per al qual ahir Garzón va decretar llibertat provisional sota fiança de 200.000 euros. Encara es desconeix en quina mesura actuarà l'oficina i si invalidarà l'auditoria a Gramepark que l'Ajuntament va encarregar dies després d'esclatar el cas de presumpta corrupció. Algunes fonts pròximes al consistori asseguren que l'auditoria no necessàriament «hauria de quedar fora de la investigació». Tampoc no es veurà afectat l'organigrama intern de l'empresa, segons es desprèn de la resolució i segons va confirmar ahir l'Ajuntament. «No s'està buscant una responsabilitat penal dels que actualment són president en funcions i gerent de Gramepark», va dir en un comunicat. Aquests càrrecs són ocupats pel regidor Víctor Álvarez –substituint a Dobarco temporalment– i Manel Sierra, respectivament.

Conèixer els números

L'alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlón (PSC), va valorar «satisfactòriament» la mesura adoptada per Garzón, ja que, al seu parer, «permetrà encara més fer un estudi rigorós de Gramepark, que segons la primera interlocutòria és de «fallida tècnica». L'alcaldessa també va assegurar que amb la intervenció es garanteixen «els drets de les persones amb vinculació contractual amb l'empresa». Les declaracions de Parlón van anar en la línia del comunicat que va enviar ahir al vespre l'Ajuntament. Segons el consistori, la intervenció de l'OAC referma i enforteix «la política de transparència i regularitat exemplar de la gestió municipal anunciada des del primer moment i decididament impulsada per l'alcaldessa». Es dóna el cas, però, que en el ple de dilluns l'Ajuntament de Santa Coloma –amb els únics vots dels regidors del PSC–, va encarregar a Gramepark la construcció i gestió d'un nou aparcament de 99 places a la rambla del Fondo, sense fer cas de l'oposició (PP, ICV-EUiA i CiU) que demanava «3 o 4 setmanes» fins a conèixer les primeres conclusions de l'auditoria en què l'ens municipal està immers.

Tot i que molts a Santa Coloma demanen la paralització dels projectes sota sospita, l'alcaldessa, Núria Parlón, ha optat per suspendre'n tres. Es tracta de grans actuacions heretades de l'etapa de Bartomeu Muñoz: el projecte urbanístic de la zona nord, l'àrea residencial estratègia del barri de Safaretjos i la Ciba III, citada per Garzón en la primera interlocutòria. El Cúbics, que també està sota sospita segons Garzón, continua les obres.

Una empresa clau

i. m

L'empresa municipal Gramepark, que va néixer l'any 1988 per gestionar la construcció d'aparcaments públics i pisos de protecció oficial a Santa Coloma, ha anat ampliant les seves competències a poc a poc, fins a convertint-se en una peça clau dins de l'organigrama municipal. Amb un pressupost actual que representa la meitat de tot el de l'Ajuntament –aquest any disposa d'un pressupost de 72,5 milions d'euros, dels 167 milions que el consistori té en pressupost consolidat–, a Gramepark se li ha encarregat la construcció de promocions d'habitatges públics, d'aparcaments –l'últim dilluns al ple–, escoles bressol, així com la gestió de gran part dels processos d'expropiació de la ciutat o projectes amb noms propis, com la Torre Sònia –l'edifici per als afectats per l'explosió al barri del Fondo– o la Ciba III. Amb la intervenció de l'OAC es donarà compte dels números de l'empresa i el seu suposat «forat». I és que, si són certs els càlculs que el jutge Garzón fa en la primera interlocutòria, el deute de l'empresa municipal arribaria als 85 milions d'euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Les càbales sobre pactes donen color a la campanya

barcelona

Energia i renovables: sortir de la cua sense prendre-hi mal

Girona
Guillem Agulló Lázaro
Pare de Guillem Agulló Salvador, assassinat pel feixisme

“L’extrema dreta és incapaç de donar un premi per les llibertats”

Banyoles
Júlia Ojeda, Anna Punsoda i Marta Roqueta
Editores de “Màtria o barbàrie”

“El nom de ‘màtria’ és un revulsiu, una altra manera de relacionar-nos políticament”

Barcelona
la crònica

Llum a Rull amb el somni de Muriel

La llavor de la dignitat

Banyoles
GIRONA

Cañigueral (ERC): “Hem de garantir l’accés a una educació pública i de qualitat”

GIRONA
política

Més de 100 candidatures opten al Secretariat Nacional de l’ANC

barcelona
política

Paneque: “El municipalisme, el gran damnificat pels governs nacionalistes”

girona