Ballesteros reclama que s'aparqui la llei de vegueries i que no es posi en dubte la capitalitat de Tarragona

L'alcalde de Tortosa vol que s'aprovi, però ampliant competències i finançament

Després de reunir-se amb Benach, Ballesteros va indicar que la vegueria que en aquest moment apareix en el segon redactat de la llei de vegueries parla de Camp de Tarragona, una denominació geogràfica històrica que només inclou les comarques del Tarragonès, l'Alt Camp i el Baix Camp, però no les del Baix Penedès, la Conca de Barberà i el Priorat. «El nom de la vegueria és molt important, i sobretot la capitalitat; que tampoc es qüestioni com no es qüestiona en el cas de Lleida, Girona i Barcelona», va afegir. El batlle tarragoní va recordar que s'ha de mantenir la capitalitat única de Tarragona, «no només per motius històrics», sinó també per una qüestió d'organització».

No és bon moment

L'alcalde va remarcar que no es tracta només d'un plantejament dels grups de l'Ajuntament, sinó també de moltes entitats, perquè dimarts es va obrir el procés d'adhesió a un manifest en què es recullen totes aquestes qüestions, i en 40 minuts hi va haver 170 entitats adherides.

Pel que fa a la llei, va afirmar que no és ara el moment de tramitar-la perquè «generarà tensions absolutament innecessàries i és un procés que s'ha de fer amb temps i reflexió».

Bel, «molt decebut»

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va mostrar-se ahir «molt decebut» per l'esborrany de la llei de vegueries. Així, tot i que va assegurar que ni ell ni CiU posaran obstacles per a la seua aprovació –ahir va donar instruccions a l'Associació Catalana de Municipis (ACM) perquè s'abstingués en la votació del consell de governs locals–, Bel va afirmar que caldria canviar l'avantprojecte «de dalt a baix». L'alcalde tortosí va rebutjar que s'hagin obert debats col·laterals com ara el nom de les vegueries o la polèmica per les capitals, que va titllar de «discussions parany» per «dinamitar des del govern» el procés iniciat pel conseller Ausàs. Segons Bel, els temes veritablement importants són les competències i el finançament de la vegueria. L'alcalde va remarcar que, segons l'avantprojecte, les competències seran clarament insuficients, ja que només preveu que la vegueria coordine els serveis municipals, així com que puga orientar jurídicament els ajuntaments i assumir la gestió de serveis municipals. Finalment, el nou organisme també podrà «fomentar el caràcter peculiar de la vegueria». Segons Bel, la vegueria podria tenir menys competències que les que actualment té un consell comarcal, i els diferents esborranys que ha redactat la Generalitat no preveuen la fusió dels consells comarcals amb les diputacions, com s'havia dit inicialment. A més, l'alcalde va denunciar que els 34 articles i les tres disposicions addicionals de l'avantprojecte no regulen amb prou detall el finançament que tindran les vegueries. «Les competències són minses, i si les comparem amb les que tindrà la regió metropolitana de Barcelona i la seua fórmula de finançament, la diferència és abismal», va afegir-hi. «Aquesta és la llei que només pot proposar un govern en descomposició i sense rumb», va etzibar Bel, que va acusar el PSC de voler «rebentar» el projecte de lleis de vegueries d'ERC. «I si en aquesta llei afegim el tema de les cocapitals, llavors ja tenim l'invent de la gasosa», va remarcar. L'alcalde tortosí va afirmar que és «una deixadesa de funcions» per part del govern haver pretès que cada territori puga triar la seua capital, en una votació al consell de la vegueria. «Això és acabar d'encendre la Catalunya Central, el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre», va sentenciar Bel abans d'ironitzar que al territori podrien acabar havent-hi 52 candidatures, una per cada municipi.

Mou-te felicita el Nadal en clau vegueria

El moviment Mou-teha començat a fer circular una postal per felicitar les festes nadalenques i desitjar un feliç any 2010 amb un missatge prou explícit als polítics. «Des del moviment Mou-te us desitgem unes bones festes i un profitós any electoral 2010, i us demanem que el govern de la Generalitat respecti el nom de Tarragona, capital de la vegueria de Tarragona.»

Per a Poblet, és absurd, i la CUP no entén l'Ajuntament

El president de la Diputació, Josep Poblet, va assegurar que «és una discussió absurda; fa molts anys que anem pels carrers i no ens hem perdut mai ningú». Per la seva banda, la Candidatura d'Unitat Popular de Tarragona (CUP) no entén que des del consistori s'encapçali una reivindicació «quan fa un parell d'anys es van abaixar els pantalons davant Espanya per posar l'estació del Camp enmig del no res».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Salvador Illa
Candidat del PSC al 12-M

“Junts no és l’opció amb més afinitat per governar”

Barcelona
Eloi Badia
Cap de llista dels Comuns a la circumscripció de Girona a les eleccions catalanes

“Cal invertir en transport públic perquè sigui efectiu”

Girona
Política

La campanya arriba al pic amb crides als indecisos

Barcelona

Garantit el 2% a la cultura

Barcelona
POLÍTICA

Esquerra aposta per un model turístic de qualitat

LLORET DE MAR
POLÍTICA

El PSC vol posar en marxa la T-Mobilitat a la demarcació

SANTA CRISTINA D’ARO
regne unit

Khan és reelegit alcalde de Londres en la victòria laborista en els comicis locals

barcelona
ARGELERS de la marenda

El cap de llista de Junts per Girona apel·la als indecisos

ARGELERS
GIRONA

La CUP insta a reprendre el procés d’independència

GIRONA