El PSC mostra unitat després que alguns alcaldes qüestionessin la llei de vegueries

L'ACM critica que la federació de municipis donés suport a la norma «per imperatiu»

Als alcaldes de Lleida (Àngel Ros), Tarragona (Josep Fèlix Ballesteros) i Sabadell (Manuel Bustos), els uneixen la sigla del PSC i les reserves a la llei de vegueries. Les peticions de posposar la norma per manca de consens al territori o per l'augment de la despesa pública van ser contestades ahir en l'executiva del partit amb una mostra d'unitat interna. «Totes les veus que s'alcen demanen que en aquest procés es tingui molt present el territori i es resolguin els problemes, i no se'n creïn de nous», va afirmar Miquel Iceta com a portaveu de la formació.

El també viceprimer secretari del PSC no es va estar de recordar que la mateixa FMC de Bustos va donar suport dimecres passat al projecte de llei en què es preveu la divisió de Catalunya en set vegueries en la comissió de Govern Local, a diferència de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), de l'òrbita convergent, que es va abstenir. El president de l'ACM, Salvador Esteve, va recordar que la federació va votar-hi a favor «per imperatiu», en paraules del mateix Bustos.

L'associació no s'hi va oposar –fet que hauria aturat la llei– «per bona voluntat», tot esperant «que arribi el diàleg» que reclamen. Per Esteve, «s'ha consensuat poc amb el territori, falta consens polític i sobretot territorial».

Des dels anys vuitanta

El PSC aposta fermament per la reorganització territorial almenys des dels anys vuitanta, quan el Parlament va fer un pronunciament sobre l'eliminació de les diputacions, al qual el PSC ja es va mostrar favorable. Els socialistes advoquen per no fragmentar el territori en més de set vegueries, per tal de donar entitat –especialment econòmica– a la nova organització territorial.

D'altra banda, El conseller de Governació, Jordi Ausàs, preveu que el govern aprovi les vegueries el dia 5 de gener, de manera que el Parlament pugui tirar endavant la llei, si reuneix prou consens, abans que acabi la legislatura.

ERC aprova una resolució de suport a la vuitena vegueria

Malgrat que la llei de vegueries que tramita la conselleria del republicà Jordi Ausàs només preveu la creació de set vegueries, ahir ERC va aprovar una resolució de suport a la vuitena, del Penedès. El secretari general del partit, Joan Ridao, va explicar que el projecte de llei «permet la creació futura de noves vegueries». El secretari general d'ICV, Joan Herrera, va instar el govern a posar en marxa el nou sistema tan aviat com sigui possible per «continuar avançant» en la redacció de la llei electoral. El PSC, però, desvincula les dues normes, ja que la llei electoral pot determinar les demarcacions. Mentrestant, des d'Unió, el secretari general, Josep Maria Pelegrí, va alertar que el tripartit vol «imposar» les vegueries al territori i va instar-lo a ajornar-les.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La CUP vol garantir l’atenció en català a la sanitat i als serveis públics

TORROELLA DE MONTGRÍ
política

Aragonès demana que “cap vot catalanista” vagi al PSC i es conjura perquè no governi

barcelona

Orriols participa de la retirada del cartell de festa censurat del balcó de l’Ajuntament

RIPOLL

Presó per un dels cinc sospitosos de cometre narcoassalts

FIGUERES
Estats Units

Stormy Daniels insisteix que ha dit “la veritat” sobre Trump

Barcelona
Guerra a Gaza

Netanyahu manté els plans a Gaza i respon a Biden que “si hem d’estar sols, estarem sols”

barcelona

Paneque (PSC): “Som l’únic partit amb programa específic per la demarcació”

GIRONA

Cañigueral destaca que l’índex d’atur és el més baix en 15 anys

riudellots de la selva
Guerra a Gaza

Desenes de milers de persones fugen de Rafah enmig de bombardejos

Barcelona