Política

Tarragona demana 40 milions en crèdits i el seu endeutament es torna a disparar

Ajudaran a finançar l'obra del mercat i l'EOI, però faran incrementar altre cop el deute municipal

El ple d'ahir al palau municipal de Tarragona va tenir un accent marcadament econòmic. Es va donar llum verd a dues operacions de crèdit per valor de 40 milions d'euros. La més significativa, de 30,5 milions, que rebrà l'empresa municipal Espimsa per poder finançar les obres de reforma del mercat central i que va tenir l'aprovació de tots els grups, a excepció del Partit Popular.

Tot i que l'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, va assegurar que es tracta d'una «operació impecable» i que aquesta despesa, de la qual el consistori és l'avalador, no suposarà cap endeutament afegit «a diferència del pàrquing Jaume I», el tinent d'alcalde d'Hisenda, Pau Pérez va admetre que les arques municipals sí que poden patir: «Ara estem en un endeutament d'un 110 per cent, i en una situació de crisi com aquesta el principal motor és l'administració pública; per això entenem que és quasi imprescindible», va dir, en una referència clara a l'obligatorietat d'endeutar-se. A més, va recordar que l'equip de govern va elaborar un pla financer per demanar 90 milions i que ja sabia que s'estaria «en un nivell d'endeutament com aquest». El regidor de CiU Jordi Sendra va augurar que amb els crèdits demanats per a les dues empreses municipals es passarà «d'un endeutament del 124 per cent a un del 150».

Acusacions i retrets

Quant al finançament de les obres del mercat, Ballesteros i el president d'Espimsa, Sergi de los Rios, van explicar que s'està en converses amb grans superfícies per tal que s'implantin en el soterrani del futur equipament i que, d'aquesta manera, avancin diners que contribueixin a finançar l'obra. Tot i que CiU, en concret, l'expresident d'Espimsa Raül Font, va criticar el sobrecost del projecte del mercat, finalment va donar el seu vot favorable, just al contrari que el PP. El seu portaveu, Alejandro Fernández va acusar directament De los Rios de mala gestió i la resposta del republicà i actual responsable polític d'Espimsa va ser contundent: «Vostè no en té ni idea, de la feinada que hem fet en dos anys i mig; la situació era molt difícil perquè no teníem projecte executiu i ens calia finançament i per això hem anat a buscar crèdits». Font (CiU) va explicar: «No teníem el projecte perquè ens l'havia de fer Mercasa després que s'inaugurés la carpa provisional.»

9,5 milions per a l'EOI

El ple també va aprovar l'obtenció d'un préstec de 9,5 milions d'euros per poder tirar endavant les obres d'un altre projecte eternament encallat a Tarragona: l'Escola Oficial d'Idiomes. L'operació, de la qual l'Ajuntament també és l'avalador, ha estat possible gràcies a Caixa Tarragona, Caixa Galicia i l'Institut de Crèdit Oficial (ICO), que han autoritzat el préstec a l'empresa municipal d'habitatge perquè els cedeixi a la Generalitat. Tot i el suport de CiU, la regidora Victòria Forns va lamentar: «L'EOI ens l'haurem de fer nosaltres». A més, va demanar a l'equip de govern que vagi amb compte amb el finançament: «Les quotes que pagarem a Caixa Tarragona són menors que les que rebrem de la Generalitat.» Forns també va afegir que el crèdit bancari és a 30 anys i el període en què la Generalitat retornarà a Tarragona la inversió feta, 26. Per últim, va criticar que dels 5,5 milions pressupostats «el febrer de 2009», ara s'hagi passat a quasi 10.

En la sessió plenària d'ahir també es va aprovar, amb l'abstenció de CiU i el PP, finançament per import d'uns 25 milions per executar accions ja incloses en el pressupost d'enguany.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Les càbales sobre pactes donen color a la campanya

barcelona

Energia i renovables: sortir de la cua sense prendre-hi mal

Girona
Guillem Agulló Lázaro
Pare de Guillem Agulló Salvador, assassinat pel feixisme

“L’extrema dreta és incapaç de donar un premi per les llibertats”

Banyoles
Júlia Ojeda, Anna Punsoda i Marta Roqueta
Editores de “Màtria o barbàrie”

“El nom de ‘màtria’ és un revulsiu, una altra manera de relacionar-nos políticament”

Barcelona
la crònica

Llum a Rull amb el somni de Muriel

La llavor de la dignitat

Banyoles
GIRONA

Cañigueral (ERC): “Hem de garantir l’accés a una educació pública i de qualitat”

GIRONA
política

Més de 100 candidatures opten al Secretariat Nacional de l’ANC

barcelona
política

Paneque: “El municipalisme, el gran damnificat pels governs nacionalistes”

girona