L'alcalde de Vilafranca adverteix que els ciutadans del Penedès no renunciaran a la vegueria pròpia

Llegeix un manifest de rebuig a la proposta acompanyat d'ICV, el PP i la CUP

La intenció del govern local de Vilafranca és posar en marxa tots els mecanismes que estiguin al seu abast per recórrer al tràmit parlamentari amb l'objectiu que la vegueria del Penedès s'inclogui en el projecte que haurà d'aprovar el Parlament de Catalunya. L'alcalde de Vilafranca va criticar que la Generalitat tiri endavant un projecte que «s'ha fet d'esquena al territori», quan el 90% de la població hi ha donat suport en diferents ocasions mitjançant els representants als ajuntaments i als consells comarcals. Regull lamenta, a més, que al govern ningú no hagi donat cap explicació sobre els motius de la divisió en set vegueries. Regull va comparèixer acompanyat dels regidors d'ICV, el PP i la CUP. Precisament, el regidor de la CUP Llorenç Casanoves va remarcar la necessitat de canviar d'estratègia. «Si la pressió institucional no ha donat resultat, potser és el moment de començar a fer pressió al carrer», va dir Casanoves. Segons ell, ja ha arribat el moment que els representants locals dels partits que governen a la Generalitat es manifestin públicament sobre la vegueria del Penedès. A l'altre costat de la balança hi ha el regidor d'ERC a Vilafranca, que no va assistir a la lectura del manifest. Pep Quelart va assegurar ahir que és «optimista». Segons ell, «amb el PSC a l'oposició això no s'hauria aprovat mai i, en canvi, ara hi ha una porta oberta a crear la vuitena vegueria». Quelart insisteix que l'avantprojecte aprovat permetria la creació de la vegueria del Penedès en el moment que el govern, el Parlament o la ciutadania ho demanés.

L'alcalde de Vilanova i la Geltrú, el socialista Joan Ignasi Elena, es va mostrar satisfet que «finalment se'n parli al Parlament, que és on s'han de prendre les decisions». Per ell, el territori ja ha donat la seva opinió i ara són els grups parlamentaris els que han de decidir. La portaveu d'ICV a Vilanova, Iolanda Sànchez, dubta si la llei prosperarà. Malgrat tot, defensa que es faci una ordenació del territori i reconeix que el Penedès té un futur per desenvolupar. El portaveu d'ERC a la capital del Garraf, Josep Tomàs Álvaro, creu que «el problema no és la vuitena vegueria del Penedès, sinó els límits provincials». Àlvaro confia que «en la propera legislatura aquest tema es pugui desenvolupar i el Penedès tingui la seva vegueria pròpia».

Taula parada

El president de la Plataforma per la Vegueria Pròpia, Fèlix Simon, va advertir ahir que la divisió del Penedès en tres àmbits repercutirà negativament en el territori. Posar el Penedès al servei de la gran àrea metropolitana de Barcelona «és com si a algú que fa una setmana que no menja li obres la porta d'un restaurant amb les taules parades». Ahir a la nit la plataforma va començar a dissenyar una estratègia d'actuació. L'objectiu és poder incidir en la tramitació parlamentària per tenir la vuitena vegueria abans de l'aprovació definitiva de la llei.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.