Sobiranisme popular, segon assalt

Gairebé 300.000 catalans estan cridats a votar avui en un procés que es vol culminar amb Barcelona i forçar un referèndum nacional vinculant

Talamanca, Vilada, Oristà i Boadella i les Escaules són els quatre darrers municipis que s'han afegit al carro del 28-F a darrera hora i que han arrodonit el nombre a vuitanta localitats, és a dir, gairebé 300.000 persones cridades a votar. Inicialment, només es preveia una quarantena de pobles per al 28-F i el fet que s'hagin doblat dóna fe, per la coordinadora, de la vitalitat de la iniciativa. Les dues primeres onades apleguen 248 municipis, però n'hi ha 150 més que ja treballen per organitzar referèndums. La propera convocatòria serà el 25 d'abril, que precedirà el 20 de juny. El procés es tancarà amb Barcelona, encara sense data. A la capital, la major part dels districtes ja han constituït les comissions, però es vol parcel·lar encara més l'estructura organitzativa i crear una comissió per cada barri. L'objectiu final del procés és forçar un referèndum vinculant arreu del territori convocat pel Parlament. «La darrera onada serà la del referèndum oficial», assegura un dels membres de la coordinadora, Uriel Bertran.

Mentre això no passa, de mica en mica es van implicant en la iniciativa comarques que, fins ara, s'hi han resistit, com són el Priorat i el Baix Ebre. Si d'alguna cosa està orgullosa la coordinadora és d'haver afegit Xerta a les consultes, de qui esperen que faci d'epicentre de l'expansió sobiranista per les Terres de l'Ebre, talment com Arenys de Munt per tot Catalunya. La zona més activa del 28-F serà el Baix Empordà, amb 9 pobles a punt perquè hi votin més de 46.000 persones. El Solsonès també s'hi ha abocat, amb 7 municipis. El Vendrell i Molins de Rei substitueixen Sant Cugat del Vallès i Vilanova i la Geltrú com a municipis més poblats. A l'altre extrem hi ha Sales de Llierca, amb 104 persones.

També destaca la tasca desenvolupada al Baix Llobregat, on 3 localitats acompanyaran el Papiol, que va consultar la ciutadania el 13-D. A la Garrotxa, només hi queda la capital, Olot, per participar-hi (el 25-A), i a Osona, on el 95% de la població ja s'ha pronunciat, avui s'hi adhereixen 2 municipis més.

I el Pirineu de Lleida?

L'assignatura pendent continua sent el Pirineu lleidatà. Les comarques que encara no han fet cap referèndum són els Pallars, l'Alt Urgell, la Segarra, la Terra Alta, el Montsià, la Ribera d'Ebre, l'Alt Camp, la Val d'Aran i el Barcelonès. Ara bé, en la tercera onada, està previst que es facin referèndums en més d'un centenar de municipis, i això afecta gairebé totes les comarques. En la tercera onada, s'hi esperen ciutats de rellevància com són Girona, Lleida, Reus, Manresa, Figueres, la Seu d'Urgell, Valls o Cervera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.