Montilla descarta dimissions en el govern per la gestió del temporal de neu

Creu que ni Endesa tenia informació correcta sobre la situació de la xarxa i alerta que «no pot tornar a passar»

«De vegades és més fàcil acceptar la dimissió o fer cessar algú, però, sovint no soluciona el problema.» El president de la Generalitat descartava que la gestió de la nevada del dilluns passat derivi en la destitució de ningú. L'argument és que no hi ha hagut «ni negligència, ni desídia, ni mala fe» ni tampoc «incompetència». «S'ha fet el que s'havia de fer», va defensar en l'entrevista que TV3 va emetre en horari de màxima audiència. Com ha fet aquests darrers dies, Montilla només admet errors en la informació i la comunicació de l'executiu. I en el cas de les dades sobre la xarxa elèctrica en responsabilitza Fecsa-Endesa. «Ni ells disposaven d'una informació correcta, això no pot tornar a passar.» Criticat per haver-se desplaçat el dimarts a la seu de la companyia –«per veure in situ com ho gestionaven»–, el President citarà als seus responsable al Palau de la Generalitat un cop s'hagi recuperat la normalitat. La prioritat, va dir, és recuperar el subministrament arreu i, un cop això passi, se centraran en la neteja de boscos i lleres de rius per evitar possibles incendis i inundacions amb vista al futur. El govern té previst aprovar avui, en la reunió setmanal, les primeres línies d'ajuts destinades a pal·liar els efectes de la nevada.

Sobre la responsabilitat d'Endesa, Montilla va recordar que seran els expedients oberts els que determinaran la derivada d'una situació meteorològica «excepcional» i la que pugui tenir la companyia. En plena pugna amb el socis d'ERC i ICV, però, va insistir que amb la línia de molt alta tensió, s'hagués recuperat abans el subministrament.

Montilla es va referir a les eleccions catalanes, previstes per a la tardor. Va descartar que s'avancin i que hi hagi canvis en l'executiu. Tampoc veu «de cap manera» un acord entre el PSC i CiU després dels comicis, malgrat que li consta que el voldrien «alguns empresaris».

Serà designat candidat el 17 d'abril

La comissió electoral del PSC tanca el proper 28 de març el termini per acollir candidatures a presidenciable del PSC. José Montilla va anunciar ahir oficialment a l'executiva la seva predisposició a repetir com a cap de llista. El president de la Generalitat i també primer secretari del PSC va demanar, però, que no sigui l'executiva la que aprovi el seu nomenament. El procés pel qual ha optat el dirigent l'obliga a recollir un 15% de les signatures del consell nacional per aspirar a encapçalar la llista. «No vol que sigui un tema dat i beneït», va explicar el viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta. Hi ha tres vies per aspirar a ser presidenciable: recollir firmes de consellers nacionals, obtenir el suport d'un 10% de la militància i ser designat directament per l'executiva. «Així es dóna oportunitat a tothom sense que l'executiva s'hagi decantat», afegia Iceta. En el cas, poc probable, que hi hagués més d'un aspirant a presidenciable s'haurien de celebrar eleccions primàries. La previsió és que Montilla sigui designat en un consell nacional el proper 17 d'abril.

L'executiu compareixerà al Parlament

El govern compareixerà, a petició pròpia, al Parlament per donar explicacions sobre la gestió de la nevada del dilluns 8 de març i les seves conseqüències, que ahir encara mantenien centenars de persones sense llum, fonamentalment a les comarques de Girona. L'executiu encara no ha decidit els consellers que donaran els detalls del dispositiu i quan ho faran, tot i que entre els probables compareixents figuren el conseller d'Economia, Antoni Castells –responsable d'energia–, i el titular d'Interior, Joan Saura. Serà avui, amb tota probabilitat després de la reunió setmanal del govern, quan se sabrà qui anirà a la cambra catalana.

Qui sí que va posar noms va ser CiU que, ahir a la tarda, ja va registrar una petició al Parlament perquè siguin Castells i Saura els que s'expliquin davant del Parlament. Des de la federació nacionalista, també volen que compareguin els representants d'Endesa i Red Eléctrica Española, una petició que també van formular des d'Esquerra i Iniciativa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
país basc

La legislatura basca arrenca amb apel·lacions a un nou estatus polític

barcelona
política

PSC i comuns llencen l’ham per acostar ERC a una negociació d’investidura

barcelona
Estat espanyol

El PSOE treu cinc punts d’avantatge al PP a l’últim baròmetre del CIS

Barcelona
Judicial

Un policia que acusa en el cas Tsunami està investigat per fustigar manifestants

barcelona
Estat espanyol

Sánchez donarà explicacions al Congrés sobre la seva dona el 22 de maig

Barcelona
Estat Francès

Nova Caledonia es revolta contra els canvis al cens electoral

Barcelona
política

Salvem Cal Macià exigeix començar a tramitar l’expropiació de l’immoble

ALCARRÀS
Guerra a Ucraïna

Un tren de mercaderies descarrila a Volgograd per un atac amb drons

Barcelona
guerra a Ucraïna

Blinken visita Ucraïna per sorpresa per mostrar el suport dels Estats Units

Barcelona