Mas colla Montilla i li demana que faci cessar Saura pel «cúmul d'errors» a Interior

Des del govern rebutgen que hi hagi dimissions i insten el cap de l'oposició a mantenir una actitud «més constructiva»

La nevada ha tornat a posar la gestió de la conselleria d'Interior en el punt de mira, igual que en aquesta legislatura ja ho han fet l'incendi d'Horta de Sant Joan, en què van morir cinc bombers, les manifestacions d'estudiants contraris al pla de Bolonya, i la participació del mateix Joan Saura en una manifestació en favor de Gaza. El líder de CiU, Artur Mas, reticent a demanar dimissions –contràriament als seus col·laboradors– va demanar ahir a José Montilla que «exerceixi» de president de la Generalitat i faci cessar «els responsables pel cúmul d'errors a Interior». Mas feia referència fonamentalment a Saura, tot i que la federació ha demanat també, en reiterades ocasions, la dimissió de la mà dreta del conseller, Joan Boada. «Cal tenir més sentit de país i menys protegir-se ell dins del tripartit, i cal que a Interior hi hagi cessaments d'alts responsables», demanava Mas en una entrevista a Rac-1. CiU inclourà la petició en les conclusions de la comissió d'investigació d'Horta de Sant Joan, que es presenten demà i es votaran la setmana vinent a la cambra catalana. El PP farà la mateixa petició que la federació, i Ciutadans reclamarà la «reprovació» de Saura i també del conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, també d'ICV-EUiA. El tripartit, per la seva banda, descarta assumir cap responsabilitat política pel foc en la seva resolució.

La demanda del principal grup de l'oposició difícilment es complirà, però afegeix pressió a Montilla en un moment en què la gestió que l'executiu ha fet arran de la nevada és, com a mínim, qüestionada, i més després del manifest signat per més d'un centenar d'alcaldes. El president de la Generalitat ja va descartar, dilluns a la nit, destituir ningú de l'executiu, perquè no hi ha hagut, segons assegura, ni mala fe ni negligència ni incompetència. De fet, en aquest cas, l'executiu només admet errors en la comunicació i la informació del temporal, però no en la seva gestió.

Després de la reunió del consell executiu, el conseller Joaquim Nadal va respondre a Mas. Li va reclamar que adopti una actitud «més constructiva» i que faci propostes «positives». Quant a la destitució de Saura, es va remetre a les paraules que la nit anterior havia pronunciat el President. El conseller de Política Territorial, de fet, serà un dels que compareixeran al Parlament per detallar la gestió que el govern ha fet de la crisi generada per la nevada. També ho faran els consellers d'Interior, Joan Saura, que va haver de donar explicacions a la cambra sobre l'incendi d'Horta en el marc de la comissió d'investigació, i el titular d'Economia, Antoni Castells, de qui depenen les competències en energia. Es desconeix, encara, si les compareixences dels tres consellers seran conjuntes o cada conseller intervendrà en la respectiva comissió. En funció de les explicacions, el president de CiU no va descartar ahir que el seu grup acabi demanant la compareixença del mateix Montilla a la cambra.

Nadal diu que la MAT només hauria evitat part dels talls del dia de la nevada

El govern va fer ahir un esforç per minimitzar les diferències que l'apagada elèctrica ha reobert entre el PSC, d'una banda, i ERC i ICV-EUiA, de l'altra, sobre la necessitat de la instal·lació de la MAT. Si el president de la Generalitat, José Montilla, va avisar dimecres passat que les conseqüències de la nevada a les comarques gironines no haurien estat tan greus amb la línia de molt alta tensió, el conseller Joaquim Nadal va afegir aigua al vi. Després de la reunió del Consell Executiu, Nadal va admetre que la MAT hauria evitat la magnitud de la primera apagada elèctrica, que va afectar 220.000 usuaris com a conseqüència de la caiguda de la línia Vic-Juià. Però no hauria pogut combatre, segons va dir, les incidències produïdes per la caiguda de línies de baixa i mitjana tensió, que va qualificar de «trinxades». En espera de les conclusions de l'expedient informatiu obert a les companyies elèctriques, Nadal va admetre que podria haver-hi alguna relació entre el mal estat de la xarxa i les inversions endarrerides.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.