La Generalitat encarrega un informe per saber si García Albiol va infringir el Codi Penal

La direcció del partit no descarta obrir un expedient al president del PP de Badalona per haver relacionat immigració i inseguretat

Va ser el mateix president de la Generalitat, José Montilla, qui va anunciar la decisió del govern d'encarregar un informe als serveis jurídics per determinar si el díptic ideat i repartit pel líder del PP a Badalona vulnera algun article del Codi Penal. L'executiu va optar per aquesta fórmula tot i que algun dels seus membres, com ara la consellera d'Acció Social, Carme Capdevila, es va mostrar partidària de deixar el cas a les mans de la justícia.

A Madrid, la polèmica del díptic va suscitar ahir la reacció de la número 2 del PP, María Dolores de Cospedal, que va qualificar de «molt poc afortunat» el discurs de Xavier García Albiol i va assegurar que la direcció del partit «està considerant» l'adopció de mesures disciplinàries en contra seu. «En qüestió de pocs dies o de poques hores es prendrà una decisió», va assenyalar De Cospedal, que no va descartar l'adopció de mesures disciplinàries contra el regidor badaloní i president del grup popular a la Diputació de Barcelona. «Nosaltres, el que farem és analitzar la qüestió i parlar-ne amb el nostre responsable a Badalona», va assenyalar la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, que ahir va tornar a demanar disculpes pel contingut del díptic. En aquest sentit, va reiterar que la visió del seu partit sobre el fet migratori no té res a veure amb el contingut dels díptics repartits a Badalona.

El sindicat CCOO del Barcelonès Nord va condemnar «enèrgicament» la campanya que el PP de Badalona «està duent a terme contra les persones immigrades». En un comunicat difós ahir, el sindicat va considerar «immoral» i «vergonyós» que un partit polític «s'aprofiti de les conseqüències que produeix l'actual crisi econòmica sobre els treballadors». Segons CCOO, Catalunya ha estat sempre un exemple d'acollida i convivència. Pel sindicat, la difusió de campanyes xenòfobes «no contribueix a la sortida de la crisi», i va apuntar la necessitat de «trobar fórmules més adequades per continuar sent un exemple de cohesió social», defensant les «polítiques públiques que reforcin l'estat del benestar». A més, el secretari general de la UGT, Josep Maria Álvarez, va qualificar d'«indignant» i «de molt mal gust» el discurs de Xavier García Albiol. Per la seva banda, el Consell Assessor del Poble Gitano va condemnar ahir –en una reunió extraordinària– les declaracions «racistes i xenòfobes» contra els gitanos romanesos, i va reprovar les declaracions de García Albiol.

La Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (Confavc) i SOS Racisme-Catalunya també van expressar el rebuig de la darrera acció del PP a Badalona.

ICV presenta una denúncia a la fiscalia

ll.a. / agències

ICV va denunciar ahir davant la Fiscalia de Catalunya el president del grup municipal del Partit Popular a Badalona, Xavier García Albiol, perquè considera que les seves declaracions sobre els romanesos, que segons el parer dels ecosocialistes inciten «a l'odi i el racisme», són constitutives de delicte. La denúncia la va formalitzar al jutjat d'instrucció número 1 de Badalona la portaveu d'Iniciativa per Catalunya Verds, Laia Ortiz, que anava acompanyada del líder del grup municipal de Badalona, Carles Sagués, i la portaveu d'EUiA en aquesta ciutat, Asun García, perquè la fiscalia especial en delictes d'odi i discriminació a Catalunya determini si la campanya del PP de Badalona, en la qual s'associava els gitanos romanesos amb la delinqüència a la ciutat, és constitutiva de delicte.

Els romanesos demanen respecte

ll.a. / agències

La presidenta de l'Associació de Mediadors Romanesos Quorum va demanar ahir que es respecti la identitat cultural i nacional del seu col·lectiu i va considerar «lamentable» que se'ls utilitzi electoralment. «Estem preocupats pel mal ús que se'n fa de la nostra identitat», va declarar Duni. La presidenta de Quorum va dir que Badalona «té dret a la seguretat ciutadana», però va recordar que no és una qüestió restringida a l'origen de la persona que delinqueix. Duni, però, va reconèixer que no l'ha sorprès aquesta acció del PP. Per la seva banda, l'alcalde de Badalona, Jordi Serra (PSC), també va sortir al pas de la polèmica engegada pel PP de la ciutat dient que «culpar tots els gitanos romanesos és absurd». En aquest sentit, l'alcalde va explicar que en dotze mesos es van fer a la ciutat 257 detencions, de les quals 64 van ser ciutadans romanesos. «Tots els romanesos de la ciutat són aquests 64 que han delinquit?», es preguntava Serra. L'alcalde, a més, va qüestionar que el díptic no representi la ideologia del PP, ja que en una de les fotografies que apareix a la propaganda distribuïda pels populars apareix una dona al capdavant d'una pancarta que, segons Serra, és càrrec de confiança del PP a l'Ajuntament de Badalona.

«El PP ofereix falses solucions»

jordi feu

El president d'ERC, Joan Puigcercós, va acusar ahir el PP d'oferir falses solucions i manipular els problemes que genera la immigració. En una conferència sobre la política d'immigració d'ERC celebrada al CCCB a Barcelona, el líder republicà va criticar la «forma barroera» del PP de Badalona d'afrontar el fenomen migratori. «Cal desemmascarar els que fan demagògia per guanyar vots», va defensar Puigcercós, que va carregar també contra «l'esquerra elitista», que, segons el màxim dirigent d'ERC, opta per frivolitzar la qüestió migratòria i negar que aquest fenomen genera uns problemes que «cal afrontar». En aquest sentit, Puigcercós va parlar dels «catalans pobres», aquells que en una situació econòmica com l'actual senten que els immigrants passen per davant seu i tenen prioritat en els serveis socials. El president d'ERC va declarar que «cal entendre la situació d'aquests catalans per poder treballar a favor de la tolerància». Puigcercós va dir que augmentar les polítiques socials és la solució contra un tipus de problemàtiques que dificulten la «cohesió nacional». El líder d'ERC va posar l'èmfasi en la necessitat de no perpetuar la condició d'immigrant i va sentenciar: «Una Catalunya dividida és una Catalunya afeblida.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Les càbales sobre pactes donen color a la campanya

barcelona

Energia i renovables: sortir de la cua sense prendre-hi mal

Girona
Guillem Agulló Lázaro
Pare de Guillem Agulló Salvador, assassinat pel feixisme

“L’extrema dreta és incapaç de donar un premi per les llibertats”

Banyoles
Júlia Ojeda, Anna Punsoda i Marta Roqueta
Editores de “Màtria o barbàrie”

“El nom de ‘màtria’ és un revulsiu, una altra manera de relacionar-nos políticament”

Barcelona
la crònica

Llum a Rull amb el somni de Muriel

La llavor de la dignitat

Banyoles
GIRONA

Cañigueral (ERC): “Hem de garantir l’accés a una educació pública i de qualitat”

GIRONA
política

Més de 100 candidatures opten al Secretariat Nacional de l’ANC

barcelona
política

Paneque: “El municipalisme, el gran damnificat pels governs nacionalistes”

girona