Zapatero es nega a reformar la llei del TC i no veu cap crisi institucional

El PSC replica al president espanyol que «sí que és l'hora» de renovar el tribunal

Igual que Mariano Rajoy, Zapatero tampoc no vol canviar la llei del TC per substituir els quatre magistrats prorrogats des del 2007, entre els quals hi ha la presidenta i el ponent de la sentència. El cap de l'executiu, a qui no li va recar impulsar una esmena al Congrés per blindar el mandat de Casas, no troba que ara sigui el moment de canviar les regles del joc, que «són les que són», i considera que és millor «deixar que les coses funcionin tal com estan» per «enfortir» la democràcia. Així, va deixar la renovació per quan sigui «assumible»; és a dir, quan el PP proposi candidats que no siguin Francisco José Hernando i Enrique López.

En el mateix sentit, la vicepresidenta del govern, María Teresa Fernández de la Vega, va indicar que és «massa recent» l'última modificació de la llei orgànica del TC durant la passada legislatura per permetre la participació de les autonomies en la designació de magistrats al Senat, com per abordar ara una altra reforma. Per De la Vega, la renovació «urgent» del tribunal la van bloquejar els populars aleshores.

En canvi, el viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, va discrepar obertament de Zapatero: «Sí que és l'hora de renovar» el TC. Les paraules de Zapatero, en resposta a una interpel·lació de CiU, arribaven mentre els partits catalans encara discutien la necessitat de subscriure un acord unitari per demanar la renovació de l'alt tribunal. A més, el president espanyol es va mostrar en contra que els magistrats s'inhibeixin de la sentència de l'Estatut, tal com es reclama des de Catalunya: «El TC no pot abdicar de la seva responsabilitat.» D'altra banda, Zapatero va contradir la presidenta del Constitucional, María Emilia Casas, que dilluns va diagnosticar que el TC «és objecte d'una crisi institucional» per una campanya «desproporcionada i intolerable de desprestigi» per part de sectors polítics i mediàtics.

A part del cap de l'executiu, dos membres del seu govern van reaccionar ahir a les declaracions de Casas. El vicepresident tercer, Manuel Chaves, li va donar suport a l'hora de demanar respecte a la institució. I va llançar un missatge al Principat: «No es pot caure en el voluntarisme i despertar expectatives que després no es poden complir.» El ministre de Justícia, Francisco Caamaño, també va demanar que es respecti la institució i va afirmar que el PSC i CiU «estan en el seu dret de realitzar les peticions que estimin pertinents» perquè el TC es declari incompetent per dictar una sentència. «Per tant, seran les Corts o el canvi de lleis els que decidiran si el Constitucional és competent o no», va afegir-hi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
GIRONA

Cañigueral (ERC): “Hem de garantir l’accés a una educació pública i de qualitat”

GIRONA
política

Més de 100 candidatures opten al Secretariat Nacional de l’ANC

barcelona
política

Paneque: “El municipalisme, el gran damnificat pels governs nacionalistes”

girona
colòmbia

Colòmbia notifica formalment a Israel la ruptura de relacions diplomàtiques

barcelona
Política

Vergés sosté que l’estació del TAV a l’aeroport és “absolutament prioritària”

vilobí d’onyar
estats units

El jutge aclareix Trump que l’ordre de silenci només l’afecta fora del tribunal

barcelona
estat francès

Desallotgen una protesta propalestina a la Sciences Po de París

barcelona
memòria

El TSJC considera que la protesta contra la tortura no és transversal

barcelona
societat

El PSC demana al govern una resposta serena a les pintades en establiments

girona