PSOE, CiU i ERC tiren endavant la reforma del Codi Penal en el Congrés

Endureix les penes per la corrupció, el terrorisme i els abusos sexuals

Els socialistes consideren que l'abstenció del PP és una decisió que demostra la seva «deslleialtat», en opinió del portaveu del PSOE, Julio Villarrubia, que va recordar que la cadena perpètua revisable i altres mesures sobre la prescripció dels delictes que proposava el Partit Popular i que han estat rebutjades mai van estar entre els compromisos aconseguits. «Senyors del PP, una vegada més han demostrat que no són de fiar i que la seva única obsessió és aconseguir el poder com sigui. Espanya no es mereix una oposició com vostès», va dir Villarrubia, que va atribuir l'abstenció del Partit Popular al seu rebuig a agreujar les penes contra la corrupció. Segons Villarrubia, pel PP és tan fàcil «ser tan fort amb els febles com tan feble amb els delinqüents de guant blanc».

Per la seva banda, Trillo va explicar que no poden coresponsabilitzar-se d'un projecte que no preveu la seva proposta de presó perpètua revisable, no amplia la imprescriptibilitat dels delictes de terrorisme amb resultat de mort, el segrest o atemptats que causin lesions greus, i que no dóna solucions a la reincidència.

Pel diputat del PP, el text no només no ha millorat, sinó que s'ha perjudicat amb aliances conjunturals –amb CiU i ERC–, que demostren que les «millores» han estat «estrictament cosmètiques» amb resultats «ridículs» com ara la regulació de la multireincidència en els furts. Després del debat, el ministre de Justícia, Francisco Caamaño, en declaracions als periodistes, va qualificar d'«una pena» que finalment el PP no s'hagi sumat al consens i va donar suport a les crítiques de Villarrubia contra el PP.

Més duresa contra els condemnats per corrupció

La tramitació en el Congrés ha suposat un enduriment dels càstigs per als càrrecs públics condemnats per corrupció, que tindran sempre condemnes de presó, i no només de multa o inhabilitació, gràcies a les propostes d'ERC. El seu portaveu, Joan Ridao, va reconèixer que encara que el projecte segueix desprenent cert «populisme punitiu» s'han introduït millores que han permès el suport del seu partit al projecte.

De la mateixa manera, el diputat de CiU Jordi Jané va destacar que les seves propostes sobre la multireincidència en els furts han millorat notablement el text, mentre que Gaspar Llamazares (IU), que al costat del PP, el BNG i el Grup Mixt es van abstenir, va indicar que almenys aquesta reforma no significa una «involució». Finalment, Emilio Olabarria, del PNB, al vot del qual en contra s'ha unit el de la diputada de Nafarroa Bai Uxue Barcos, va considerar que s'escomet un nou enduriment del sistema penal, que ja s'ha reformat 26 vegades per agreujar les penes sense resultats satisfactoris.

Delicte urbanístic

La reforma tipifica com a delicte el suborn entre particulars i preveu la responsabilitat penal de les persones jurídiques, que respondran davant la llei quan siguin permissives amb conductes il·legals que es produeixin en el seu si. A més, augmenten les penes per als càrrecs públics condemnats per delictes de corrupció, que tindran sempre condemnes de presó, i pels delictes urbanístics amb un càstig de fins a quatre anys de presó per les obres il·legals i a les autoritats que les emparen. A més, es preveu la «imprescriptibilitat» dels assassinats terroristes, i els pederastes i terroristes condemnats a més de cinc anys de presó no podran accedir al tercer grau fins que compleixin la meitat de la condemna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
GIRONA

Cañigueral (ERC): “Hem de garantir l’accés a una educació pública i de qualitat”

GIRONA
política

Més de 100 candidatures opten al Secretariat Nacional de l’ANC

barcelona
política

Paneque: “El municipalisme, el gran damnificat pels governs nacionalistes”

girona
colòmbia

Colòmbia notifica formalment a Israel la ruptura de relacions diplomàtiques

barcelona
Política

Vergés sosté que l’estació del TAV a l’aeroport és “absolutament prioritària”

vilobí d’onyar
estats units

El jutge aclareix Trump que l’ordre de silenci només l’afecta fora del tribunal

barcelona
estat francès

Desallotgen una protesta propalestina a la Sciences Po de París

barcelona
memòria

El TSJC considera que la protesta contra la tortura no és transversal

barcelona
societat

El PSC demana al govern una resposta serena a les pintades en establiments

girona