El PSC rebaixa la tensió amb el PSOE per la renovació del Tribunal Constitucional

Iceta diu que intentaran «convèncer-los», i Montilla rectifica Collboni i afirma que convidaran Rodríguez Zapatero a la campanya

Dia del Treballador amb crides dels sindicats que es respecti l'Estatut. I dia, també, per mirar de rebaixar la tensió entre el PSC i el PSOE, màxima després de les paraules de Collboni i Castells, que en el cas del conseller li van suposar una crida a «la lleialtat institucional» del govern espanyol. I l'encarregat va ser el viceprimer secretari dels socialistes catalans, just quan participava en la manifestació de l'1 de maig. En to de trobada, Miquel Iceta va admetre la discrepància amb el PSOE, que no és partidari de renovar el Tribunal Constitucional tal com es demana des de Catalunya. Però si Castells proposava desmarcar-se dels socialistes espanyols al Congrés, l'aposta d'Iceta i per extensió de la direcció del partit és mirar d'arrossegar-los cap a la modificació de la llei del TC. «Alguns es pensen que el nostre gran objectiu és separar-nos del PSOE, i és que ens faci costat en les nostres posicions», va dir, desqualificant el conseller d'Economia. La reforma que es pretén impulsar des de Catalunya, tot i que sigui inicialment al Senat, necessita els vots del PSOE per tirar endavant. En aquest sentit, Iceta deixava clar que, un cop el text concret per canviar la normativa s'hagi posat damunt la taula, buscaran «en primer lloc el suport del PSOE». El també portaveu del PSC va recordar a Castells que si Catalunya té un nou estatut és gràcies «també a la negociació i a l'acord dels socialistes de tot Espanya».

Excuses de Collboni

Les rectificacions dels socialistes catalans, però, no van quedar aquí. Si la primera era d'Iceta per desautoritzar les paraules de Castells, la segona arribava del president de la Generalitat i primer secretari del partit del PSC, per rectificar les del seu nou cap de campanya. Jaume Collboni va admetre divendres que, en aquests moments, «no seria prudent» que Rodríguez Zapatero participés en la campanya del PSC per a les properes eleccions catalanes, previstes per a la tardor. L'esmena de Montilla va ser a la totalitat. A través d'un comunicat, els socialistes van voler deixar clar que Collboni havia demanat excuses al primer secretari per les seves paraules.«El secretari general del PSOE sempre ha estat convidat a participar en campanya, i en aquesta ocasió, també», es va encarregar de deixar claríssim el mateix Montilla. Seguint el fil de les paraules d'Iceta, el líder del PSC insistia que l'objectiu de la seva formació és «trobar acords amb el PSOE per fer avançar l'autogovern de Catalunya i les polítiques socials a tot Espanya».

«Mai nacionalistes»

Després del correctiu de la Moncloa apel·lant a la «lleialtat institucional» de Castells, poques veus es van sentir de fora. Només la del president de Castella-la Manxa, José María Barreda, que va instar els socialistes catalans a ser «sobretot socialistes i després, catalanistes», però «mai nacionalistes».

JOSÉ MONTILLA
president de la generalitat i candidat del psc
«El secretari general del PSOE sempre ha estat convidat a participar en campanya, i en aquesta ocasió, també»
«La defensa de l'Estatut tindrà la seva recompensa»
MIQUEL ICETA
viceprimer secretari del psc
«Alguns es pensen que el nostre gran objectiu és separar-nos del PSOE, i el nostre gran objectiu és que el PSOE ens faci costat en les nostres posicions»
«Volem que aquesta reforma [la del TC] s'aprovi, i només es pot aprovar amb els vots del PSOE»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
xina

Xi Jinping viatja a Europa per estrènyer relacions bilaterals

barcelona
argentina

Milei acusa Sánchez de posar en risc les dones i la unitat d’Espanya

barcelona
estats units

Les universitats es preparen per afrontar actes propalestins en les cerimònies de graduació

barcelona
política

Les càbales sobre pactes donen color a la campanya

barcelona

Energia i renovables: sortir de la cua sense prendre-hi mal

Girona

La llavor de la dignitat

Banyoles
Guillem Agulló Lázaro
Pare de Guillem Agulló Salvador, assassinat pel feixisme

“L’extrema dreta és incapaç de donar un premi per les llibertats”

Banyoles
Júlia Ojeda, Anna Punsoda i Marta Roqueta
Editores de “Màtria o barbàrie”

“El nom de ‘màtria’ és un revulsiu, una altra manera de relacionar-nos políticament”

Barcelona
la crònica

Llum a Rull amb el somni de Muriel