Montilla voldria un compromís «encara més ferm» de Zapatero amb l'Estatut

També adverteix que un pacte CiU-PP donaria força a Mariano Rajoy per poder retallar l'autogovern de Catalunya

En una entrevista a Onda Cero, Montilla va comentar que el president espanyol ja va defensar l'Estatut al Senat, però també va admetre que li agradaria que Zapatero «exhibís més» aquesta posició, «perquè és bo que ho faci i realment és el que pensa». El cap de l'executiu català hi va afegir que al TC també se'l pot criticar, tot i que determinats sectors el consideren «intocable».

Pel que fa a les eleccions, Montilla està posant al centre de la campanya la possible aliança entre CiU i PP i les conseqüències nefastes que, segons ell, provocaria. És un argument que ha anat repetint amb més o menys duresa i que ahir va tornar a reproduir en la reunió dels comitès de campanya del PSC. Aquestes reflexions prenen especial rellevància, tenint en compte que el dia abans Montilla s'havia reunit amb Mariano Rajoy per intentar convèncer-lo, sense èxit, que fes marxa enrere en la seva política contra l'Estatut. Precisament, Montilla va fer servir aquesta negativa per articular el seu discurs i va apel·lar a la força de la gent per «evitar que Rajoy, amb un pacte amb CiU, decideixi el futur de l'autogovern de Catalunya». També va instar Artur Mas que digui en veu alta al PP que s'oblidi d'acords fins que no retiri la impugnació contra la carta catalana: «Mentre tothom reclama al PP que retiri el recurs, ells [en referència a CiU] callen o parlen en veu baixa.» Montilla va assenyalar que la federació ha tingut «tractes» amb el PP i també els «vol tenir en el futur».

D'altra banda, el president de CiU, Artur Mas, va demanar ahir a Bilbao el suport del PNB en l'«ofensiva» contra el TC, perquè l'Estatut, segons el dirigent nacionalista, no és una llei més sinó un text referendat pel poble. També va vaticinar que la sentència fixarà el «límit» de les aspiracions nacionalistes en la Constitució i després s'haurà de veuré quin camí s'ha de seguir. Mas va apuntar que en un canvi de rumb com aquest és «fonamental el dret a decidir» i va mantenir que la posició que ha adoptat Montilla demanant la renovació dels membres del TC ha estat «molt dèbil» i que la gran aposta és la modificació de la llei.

Dilluns, José Montilla es reunirà a Madrid amb el president del Senat, Javier Rojo, per parlar sobre el TC. I dimarts es fixarà la data en què Montilla compareixerà a la comissió de Comunitats Autònomes.

LES DECLARACIONS

JOSÉ MONTILLA
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
«Necessitem el suport de la gent per evitar que sigui Mariano Rajoy qui, pactant amb CiU, decideixi el futur de l'autogovern»
«M'agradaria que Zapatero no només estigui convençut de l'Estatut, sinó que també ho exhibeixi més»
ARTUR MAS
PRESIDENT DE CIU
«Amb l'Estatut ens hi juguem la legitimitat del vot popular i això val per Catalunya i per Euskadi»
ORIOL PUJOL
portaveu parlament ciu
«Montilla també ha de demanar al partit socialista que allà on governa retiri els recursos i que també ho faci el Defensor del Poble»
JOAN HERRERA
secretari general icv
«Rajoy va demostrar la cara dura que té defensant el TC després d'haver impugnat a Catalunya allò que vota a Andalusia»
ALÍCIA SÁNCHEZ-CAMACHO
PRESIDENTA DEL PP
«La reunió entre Rajoy i Montilla va enterrar el pacte del Tinell»

Reconciliació pública amb Collboni

Una imatge val més que mil paraules, i aquest és el missatge que ahir van intentar transmetre el director de campanya del PSC, Jaume Collboni, i el primer secretari, José Montilla, amb uns efusius gestos de complicitat després de la polèmica que van protagonitzar. Divendres, Collboni va insinuar que el «més prudent» seria que José Luis Rodríguez Zapatero no participés en els actes electorals catalans, i hores més tard Montilla el va desautoritzar. Ahir, en la reunió dels comitès de campanya tots dos van voler demostrar, si més no de cara al públic, que la mala maror ja s'ha esvaït. El discurs de Jaume Collboni, en què es va mostrar convençut de la victòria tot i les enquestes, va ser molt aplaudit pels participants en la trobada en un intent més dels socialistes de tancar files.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Creix la tensió en les protestes contra Israel a les universitats

barcelona
Pere Aragonès
President de la Generalitat i candidat d’ERC el 12-M

“El problema no ha estat l’estratègia els últims tres anys, sinó qui la liderava”

Barcelona

Seguretat en clau de país

Girona
estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona
xina

Pequín controlarà per llei la informació de les xarxes socials

barcelona