El nou govern d'Hereu apel·la a l'austeritat

La remodelació del cartipàs confirma Carnes i Escarp com a puntals de l'executiu i dóna més protagonisme a Moraleda

L'alcalde Jordi Hereu ja té l'estructura del nou govern municipal encaixada. El nucli dur, com ja va avançar ahir aquest diari, estarà integrat per Jordi William Carnes i Assumpta Escarp, que veuen ampliades les seves competències i el pes que tenen en l'organigrama. Carnes ocuparà la primera tinència d'alcaldia, una àrea que fins diumenge tenia un fort perfil polític i que ara passarà a concentrar totes les responsabilitats en matèria econòmica. Amb aquest canvi de continguts, Hereu vol que s'evidenciï que la lluita contra la crisi passa a ser la prioritat de les prioritats. D'aquesta àrea, en penjarà una nova regidoria, a càrrec de Roger Pallarols, que es dedicarà exclusivament al comerç i les petites i mitjanes empres. A banda, però, Carnes presidirà l'òrgan executiu, la qual cosa equival a dir que es converteix en el responsable de la sala de màquines del consistori.

Assumpta Escarp, per la seva banda, és l'altre element del govern que surt reforçat dels canvis en el cartipàs. Passa a ser tercera tinenta d'alcalde i continuarà tenint sota el seu control directe i exclusiu les polítiques de seguretat, un dels altres camps d'actuació que Hereu vol potenciar d'aquí a final de mandat. No és casualitat que això impliqui que Escarp passi a ser també regidora de Ciutat Vella, el districte més conflictiu de la ciutat i on les polèmiques sobre la inseguretat es reprodueixen de manera gairebé cíclica. Per reblar el clau i emfasitzar el pes que tindrà en el govern, també se la nomena portaveu. Aquest moviment comporta que Raimon Nicolau es confirmi com a nou responsable de l'Eixample.

La remodelació també ha obligat a repartir les competències que fins ara tenia la primera tinència d'alcaldia. La majoria les assumeix l'actual regidora de Sants, Imma Moraleda, que també s'encarregarà de Cultura, Educació i Benestar Social i, per tant, veu considerablement augmentades les seves responsabilitats a l'Ajuntament. Unes altres tasques que assumia Carles Martí, com ara la tutela dels districtes o fer de portaveu del PSC, són traspassades a Ignasi Cardelús i Francesc Narváez, respectivament. Durant l'explicació ahir d'aquests canvis, Jordi Hereu els va justificar per la necessitat «d'ajustar l'organització per lluitar contra la crisi i vetllar per les polítiques socials». L'alcalde, i per extensió el PSC, ha entès que la consulta de la Diagonal ha projectat una imatge de dispendi que en un context tan dur com l'actual ha fet mal. I d'aquí ha vingut bona part del càstig rebut, i que es va canalitzar amb la victòria inapel·lable de l'opció C en la consulta. I això, afegit a les mesures draconianes de contenció anunciades pel president espanyol, és el que ha provocat que Hereu vulgui donar un nou missatge per intentar remuntar el vol d'aquí a les eleccions. El de l'austeritat. Ahir va avançar que el consistori adoptarà mesures contundents, que no va detallar, per contenir la despesa, conscient que les aportacions estatals al proper pressupost cauran en picat. «Ara haurem d'escollir molt bé quines són les nostres prioritats», va dir, i tot seguit va afegir-hi que un dels capítols que es ressentirà més de la retallada són les inversions. I com a exemple va posar el projecte per crear unes dependències municipals a Glòries. Una actuació que, de fet, ja estava més que aparcada. I pel que fa a la candidatura del 2022, s' hi continua creient, però ja no és cap prioritat.

ELS CANVIS

Primera tinència d'alcaldia
Jordi William Carnes continuarà sent el responsable de la política econòmica i, a més, passarà a controlar l'engranatge executiu del consistori.
Tercera tinència d'alcaldia
Assumpta Escarp, a banda de tutelar l'àrea de Seguretat, serà regidora de Ciutat Vella i portaveu del govern.
Amplia competències
Imma Moraleda, regidora de Sants, controlarà Cultura, Educació i Benestar, una gran àrea que també inclou Esports i Cooperació.
Districte de l'Eixample
Raimon Nicolau en serà el responsable.
Comerç i pimes
Serà una nova regidoria que penjarà de la primera tinència d'alcaldia, i l'ocuparà el nou regidor, Roger Pallarols.
Comitè territorial
Ignasi Cardelús és qui portarà aquest òrgan, que s'encarrega del control dels districtes.

Crítiques de l'oposició

L'abast de la remodelació i el canvi de discurs del govern de Barcelona van propiciar la crítica gairebé immediata dels grups de l'oposició. El portaveu de CiU, Joaquim Forn, va assegurar que el nou cartipàs «és un pedaç en el projecte de ciutat absolutament esgotat del PSC», i va criticar que «les mateixes persones que han fet el ridícul amb la consulta de la Diagonal i que han negat la crisi ara volen fer creure que posaran la recuperació econòmica en el centre de les seves prioritats». La portaveu del grup popular, Àngels Esteller, també va coincidir a qualificar la reestructuració de «pedaç que no va enlloc», i va criticar que les àrees que eren responsabilitat del dimissionari primer tinent d'alcalde s'hagin repartit per tot el govern. Finalment, Ester Capella (ERC) va criticar que la reforma del cartipàs no hagi afectat les parcel·les d'ICV-EUiA, i va considerar que queden moltes preguntes per respondre: «Valorarem si, en canvi, ha quedat en un canvi de noms o va més enllà.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
àfrica

Tropes russes entren en una base que acull soldats nord-americans a Níger

barcelona
política

Illa remarca ara que descarta un acord amb Junts

barcelona
estat espanyol

L’ONU demana mesures contra les lleis revisionistes de PP i Vox

barcelona
regne unit

Cop dels laboristes a Sunak

barcelona
guerra a gaza

Turquia talla totes les relacions comercials amb Israel

barcelona
Àlex Neira
Alcalde de Sant Andreu de Llavaneres (PSC)

“Venia de fer de policia amb molts quilòmetres de carrer”

Sant Andreu de Llavaneres
12 DE MAIG

El ‘presidente’ és Pedro

Sant Boi de Llobregat

Més mobilitat ferroviària

Girona
política

Estudiants desencantats