Política

L'Ajuntament de Santa Coloma vol recol·locar per decret tres implicats en el «cas Pretòria»

Són Pascual Vela i Lluís Falcón, que l'alcaldessa Núria Parlon va fer cessar, i Manel Sierra, destituït per l'Oficina Antifrau

La reestructuració organitzativa respon, segons el decret –que s'ha de ratificar dilluns en el ple–, a «raons d'eficàcia i eficiència», i té l'objectiu de «garantir el correcte funcionament» del consistori. L'alcaldessa, Núria Parlon (PSC), subscriu un document, però, que serveix per recol·locar dins l'entramat municipal tres dels involucrats en el cas Pretòria: Vela, Falcón –tots dos imputats–, i Sierra, defenestrat per l'Oficina Antifrau.

Es dóna el cas que els tres esquitxats per la trama de corrupció urbanística tornen als àmbits als quals es dedicaven abans del famós 27 d'octubre del 2009. I hi tornen ocupant uns càrrecs que el govern local ha creat, aparentment –l'Ajuntament no va atendre ahir la petició d'aquest diari–, per a ells. Vela serà tècnic assessor de la direcció de l'àrea de Serveis a la Persona; Falcón, coordinador tècnic de projectes i transports de l'àrea de Serveis Territorials, i Sierra, coordinador de paisatge urbà, comerç i transports, també dins l'àrea de Serveis Territorials.

Una sortida qüestionada

La creació de les places és la sortida –per alguns qüestionada– que el govern de Parlon ha ideat per als tres implicats que encara estan vinculats al consistori. L'alcaldessa va signar el decret el 17 de maig passat, un parell de dies abans que es confirmés que s'aixecaria el secret de sumari. La coincidència de les dates no ha beneficiat gens Parlon, sobretot tenint en compte les revelacions de la trama i les implicacions evidents de Vela, Falcón i Sierra en les converses interceptades pels investigadors.

Cap membre del govern va voler ahir donar explicacions del tema, però les sensacions que hi ha dins del consistori són que l'alcaldessa podria fer canvis en l'organigrama la setmana que ve. Tot i això, ahir algunes veus asseguraven que la gerència de l'Ajuntament havia confirmat que el decret no es retiraria del ple de dilluns.

Alts càrrecs

Tots tres van ocupar càrrecs de responsabilitat en l'etapa de Muñoz, però també eren funcionaris. Pascual Vela, exdirector gerent de serveis, ocupava una plaça de tècnic d'educació abans de convertir-se en un dels homes de confiança de l'aleshores alcalde, Bartomeu Muñoz. Quan Parlon va decidir destituir-lo, en un intent de desarticular l'estructura anterior, va tornar a la seva plaça, però ja l'ocupava una altra persona. Els primers mesos després de l'esclat del cas Pretòria, Vela va compartir àrea amb el tècnic, però es van dividir les competències, per la qual cosa Vela va quedar com a responsable de les escoles bressol. Curiosament, les guarderies eren algunes de les actuacions que, segons el jutge Garzón, estaven sota sospita a Santa Coloma, la competència de les quals va anar a parar a Vela, un dels imputats.

El cas de Lluís Falcón és semblant. Amb una plaça de funcionari pròpia, la seva carrera s'ha concentrat des del principi a l'Ajuntament en l'àrea de Serveis Territorials. Va ser director gerent de projectes i, pel que es desprèn del sumari del cas Pretòria, un home molt vinculat amb Luis García Sáez, Luigi, el cervell de la trama, amb el qual mantenia contacte amb freqüència i tenia tractes relacionats amb determinats projectes urbanístics de la ciutat.

Quant a Manel Sierra, va ocupar la gerència de Gramepark, però va ser destituït per l'Oficina Antifrau, que el va acusar de «greu deslleialtat» amb la societat. De fet, el sumari revela que Sierra era coneixedor de factures falses i altres irregularitats que succeïen a l'empresa municipal.

«Aquest mestre voldrà seguir fent classe, no?»

j.g. navarro

Una de les converses que conté el sumari del cas Pretòria explica els tripijocs que Muñoz i Vela van fer per manipular unes oposicions a l'Ajuntament amb 36 places per a 38 aspirants. En concret, per adjudicar una plaça a Rosa Marimont, la dona que cuida la mare de Muñoz, que pateix una malaltia degenerativa. L'exalcalde confessa a Vela: «Tinc un altíssim interès en una tia», i aquest capta el missatge i promet mirar el tema. Després de l'examen, Vela explica a Muñoz que pensa que Marimont aprova el primer examen sense cap problema, tot i desconèixer si hi haurà algú que el suspengui. «A aquest professor, qui el paga?», li pregunta llavors Muñoz. «Nosaltres», respon Vela. «Doncs que suspengui algú, tu», sentencia el llavors alcalde. Vela, però, li mostra la seva preocupació perquè la protegida per Muñoz aprovi l'examen de català, perquè «no té titulació». «Jo... si aquesta dona no surt...», diu l'alcalde socialista. «El que hem mirat avui és que sí que surt. El problema és qui corregeix els exàmens», s'excusa Vela. «Sí, però aquest paio voldrà seguir donant classes, penso jo, no?», amenaça Muñoz. Una setmana després, Vela confirma a l'alcalde que Marimont ha quedat la segona per la cua en els exàmens. «Les notes sí que s'han publicat, però el que t'explico ara no; per tant, si dius alguna cosa, s'ha de ser més discret. Hem fet els mèrits, i amb els mèrits entra. Digues-li que es quedi tranquil·la», diu Vela amb la conseqüent satisfacció de l'alcalde. «Crec que ha tret un 6,5, o un 6,6 o un 6,7, però la resta de gent ho ha fet molt bé...», clou Vela.

L'únic net, l'únic degradat

i. m

Les revelacions del sumari del cas Pretòria no deixen gaires dubtes de qui són els responsables i col·laboracionistes dins la trama que ha esquitxat de cap a peus Santa Coloma. Per això, es fa difícil entendre que el decret que es ratificarà dilluns permeti als tres implicats –Vela, Falcón i Sierra– ocupar un càrrec més o menys acomodat dins l'organigrama municipal. L'únic càrrec de confiança de l'anterior govern que a hores d'ara ha estat degradat a un rang inferior és Albert Gadea, que també va ser destituït per l'alcaldessa, juntament amb Falcón i Vela. Segons el que es desprèn del sumari, Gadea, que va ser director gerent de planificació i recursos, és curiosament un dels que van advertir de la situació d'insolvència de Gramepark i d'algunes de les irregularitats administratives que s'havien practicat en el si del consell d'administració. Des que va ser destituït, Gadea ocupa la seva plaça de tècnic especialista a l'àrea de Serveis a la Persona.

Els treballadors, indignats

Els treballadors de l'Ajuntament colomenc es van concentrar ahir al migdia a les portes del consistori i es van mostrar indignats per les revelacions del sumari. Convocats pel comitè d'empresa, els funcionaris van demanar al govern que retiri el polèmic decret que «premia» alguns dels imputats. Alguns regidors i la mateixa alcaldessa hi van fer acte de presència.

La Guàrdia Civil investiga el germà de Genís Carbó per haver finançat «pelotazos» urbanístics

efe

La Guàrdia Civil investiga, per ordre de la fiscalia, el director d'una sucursal de Caixa Laietana a Mataró per haver finançat presumptament des de la seva oficina algunes operacions urbanístiques del cas Pretòria. Es dóna la circumstància que l'investigat –Albert Carbó– és el germà de l'exregidor de CiU a Mataró i excap de Planificació Territorial de la Generalitat, Genís Carbó, imputat en aquesta trama de corrupció urbanística com a acusat de cobrar una comissió de 244.011 euros de Luis García, Luigi, pel pelotazo de Niesma Corporació de Sant Andreu de Llavaneres. Segons es relata en la denúncia rebuda per la fiscalia, des de l'oficina bancària que dirigeix el germà de Genís Carbó es van concedir crèdits en condicions avantatjoses a algunes de les societats pantalla que Luigi utilitzava per dur a terme aquestes operacions urbanístiques, tot i que aquestes societats no tenien aparença de solvència i fins i tot havien estat creades expressament amb poc capital per a aquesta operació. Concretament, segons els denunciants, la sucursal dirigida per Albert Carbó va atorgar a una societat vinculada a Luigi una hipoteca d'uns quants milions d'euros per la compra d'uns terrenys a Sant Andreu de Llavaneres –que després serien requalificats– a un termini de 30 anys i una carència de dos, fet que els permetia pagar menys en la primera fase. La investigació ha tornat a la fiscalia després que anticorrupció no va trobar cap vinculació amb la trama.

Una altra imputació

el punt

La instrucció del cas Pretòria ha comportat una altra imputació. Es tracta de Glòria Torres Masllorens, una persona estretament vinculada a Macià Alavedra i als seus comptes andorrans. Torres disposava d'un compte bancari al Credit Bank d'Andorra, que, en realitat, és de Macià Alavedra, segons es desprèn de la informació facilitada per les autoritats judicials del Principat d'Andorra. D'altra banda, el president de la Generalitat, José Montilla, va afirmar ahir que no es pot posar en dubte l'honorabilitat de cap conseller per haver atès o parlat amb algun imputat en el cas Pretòria, ja que ho feien «en compliment de les seves funcions». Sobre el mal que aquest cas pot fer a la classe política, Montilla va demanar que no es caigui «en l'obsessió d'empastifar-ho tot».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Girona continua sent feu de Junts i el PSC emergeix

girona

Illa eixampla la base

barcelona

L’abstenció torna als nivells anteriors al procés

Barcelona

El PSC obté els millors resultats dels darrers 12 anys a la demarcació

girona

ERC perd bous i esquelles i queda en tercera posició

GIRONA

Junts aguanta i el PSC supera ERC a Lleida

LLEIDA

La participació a la demarcació creix poc i se situa en un 57%

girona

Victòria històrica dels socialistes a Tarragona

TARRAGONA

Victòria històrica del PSC, que es prepara per governar

barcelona