Política

La manifestació a la premsa de la resta del món

Li dediquen avui un espai a les portades de la versió digital diaris belgues I holandesos i la BBC britànica

Més d'un milió de persones al carrer. La festa de Barcelona ha aparegut als mitjans d'arreu del món, encara que sorprèn el poc espai que se li dedica a indrets amb situacions similars a la catalana, com el Quebec.

La BBC presenta una galeria de fotografies del Passeig de Gràcia i de la Gran Via de Barcelona.

«Catalunya ha protestat contra Espanya», titula el diari holandès De Telegraaf. El rotatiu holandès puntualitza a l'article que el milió i mig de persones que va sortir als carrers de Barcelona no ho va fer «per protestar contra la retallada de l'Estatut sinó que la protesta s'estenia a la intolerància espanyola». «Els catalans se senten limitats en el seu desenvolupament i més gent vol la independència». De Telegraaf que, evocant el Mundial de futbol, explica que, tot i que l'equip espanyol compta amb set jugadors de Barcelona, no tothom al Principat aposta per Espanya a la final d'aquest diumenge.

Com a mínim dos diaris belgues, un francòfon, Le Soir, i un való, Gazet Van Antwerpen, dediquen unes ratlles a la manifestació, encara que porten la notícia a la part més amagada de la portada.

Le Soir parla d'un milió de persones que han sortit al carrer per reclamar la nació catalana i d'una clara majoria d'independentistes. La «multitud que va enviar el centre de la ciutat per mostrar el rebuig a la decisió del Tribunal Constitucional espanyol de limitar i cancel·lar part dels nous privilegis atorgats» a Catalunya, diu, «era superior a la manifestació històrica de setembre de 1977 per reclamar un estatut d'autonomia que havia reunit 350.000 persones».

Gazet Van Antwerpen recorda que més d'un miler d'organitzacions es van sumar a la protesta. El text va acompanyat d'una imatge de la manifestació en què una senyera que duu escrit 'Independència' està envoltada d'un munt d'estelades onejant.

El portal de la televisió Euronews inclou un clip de vídeo amb les imatges de la manifestació i declaracions d'Artur Mas i Manuela de Madre. La cadena France 24 també ha penjat al web un reportatge sobre la manifestació. Radio France Internacional (RFI) també parla de la marxa

Els diaris del sud de França, més propers a Catalunya, dediquen espai als seus portals, concretament L'indépendant i La Dépêche, de Tolosa.

La TSR, principal televisió de la Suïssa francòfona, també se'n fa ressò al portal amb una breu informació.

L'alemany Der Spiegel destaca que el TC no vol entendre Catalunya com una nació «real» i «independent», i que ha rebaixat el terme nació a una «formulació retòrica». El mitjà alemany també diu que els jutges «prohibeixen» que Catalunya compti amb el seu propi sistema de justícia.

Altres pàgines webs alemanyes reprodueixen una notícia d'Agence France-Presse (AFP) que destaca la gran participació de la protesta d'aquest dissabte. «Manifestació de masses a Barcelona per a l'Estatut d'autonomia», titulen alguns mitjans. L'article inclou les frases d'algunes pancartes, especialment les que demanaven l'independència, i parla de la presència de la pancarta principal i del lema de la manifestació.

Algunes ràdios alemanyes també s'han fet ressò de la manifestació de Barcelona. Amb títols com «Més d'un milió de catalans exigeixen més autonomia», han dedicat unes línies al conflicte català a les seves pàgines webs. «La protesta és una reacció a la sentència del TC», publica la ràdio Deutschlandradio a la seva pàgina informativa.

Dissabte al vespre, la televisió pública alemanya, l'ARD, va dedicar uns minuts del seu informatiu 'Die Tagesschau' a la manifestació. Amb imatges de senyeres, estelades i pancartes, va mostrar la gran multitud de gent i va destacar que els catalans es manifestaven «per a tenir més independència del govern espanyol» i en contra de la sentència sobre l'Estatut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polítiques

Junqueras deixarà la direcció d’ERC després del 9-J

barcelona

Mort per extenuació a Gaza

Barcelona
Marcel Comas
Cap de l’oposició a Montmeló (Canviem Montmeló)

“S’ha de poder fer més en salut, educació i habitatge”

Montmeló
Cristina Capó
Alcaldessa de Santa Pau (Units per Santa Pau-AM)

“Volem que el castell torni a ser el cor de Santa Pau”

Santa Pau
Estat Espanyol

Una comunitat de monges de Burgos abandona l’església catòlica

Barcelona
estats units

Biden i Trump acorden celebrar dos debats electorals televisats

barcelona
Països Baixos

L’extrema dreta arriba a un acord de coalició amb tres partits de centre i dreta

Barcelona
Suïssa

Condemnen un exministre gambià per crims contra la humanitat

barcelona
Política

Mor Imma Costa, alcaldessa de l’Ajuntament del Montmell durant 16 anys