Política

Comença el debat sobre la prohibició les corrides de toros

El parlament català ha començat a les 10:05 hores el debat de la Iniciativa Legislativa Popular que demana abolir les corrides de toros a Catalunya

La proposta, impulsada per la Plataforma Prou! ve avalada per 180.000 ciutadans i la seva aprovació depèn dels dos grans grups de la Cambra, CiU i PSC, que han donat llibertat de vot als seus diputats

El Parlament debat a aquesta hora la prohibició de les corrides de toros amb la incògnita de quin serà el resultat de la votació. Tant els protaurins com els antitaurins veuen possible guanyar la partida, però la veritat és que els encarregats de decantar la balança seran els diputats de CiU i PSC, que tenen llibertat de vot. A més, la votació serà pública, és a dir, que es podrà saber quina ha estat l'opció de cada diputat.

L'atenció mediàtica de la votació d'avui al Parlament pot resultar sorprenent, si es té en compte que les Canàries van prohibir els toros el 1991 sense tant rebombori. El cas és que segueixen la votació periodistes francesos, nord-americans i alemanys, entre d'altres, de mitjans de tan ressò com la BBC o la CNN. En total, hi ha 300 periodistes acreditats.

El debat suposa el final del camí de la iniciativa legislativa popular (ILP), impulsada per la Plataforma Prou!, que va presentar 180.000 firmes a favor de prohibir les corrides.

La iniciativa compta a priori amb el suport d'ERC (21 diputats) i d'ICV-EUiA (12) i amb el de la majoria dels 48 representants de CiU, que ha donat llibertat de vot.

També el grup del PSC permetrà als seus 37 diputats votar en consciència, encara que s'espera que la majoria dels seus representants votin contra la ILP, de la mateixa manera que els 14 diputats del PP català i els 3 del grup mixt.

Partidaris i detractors de les corrides de toros s'han aplegat a les portes del Parlament aquest matí abans del ple que ha de decidir si les prohibeix o no.

Dins del Parlament, la representant de la Plataforma Prou!, Anna Mulà, en la defensa de la ILP al Parlament per abolir les curses de braus a Catalunya ha afirmat: “Nosaltres hem acabat la feina i els hi transferim la responsabilitat a vostès que poden decidir si Catalunya vol continuar fent espectacle de la mort o prefereixen que la ètica i la compassió i la raó acabin triomfant que és el que demana la majoria del poble català”.

Mulà ha apel·lat a la consciència dels diputats del Parlament i ha recalcat que el Parlament “té una oportunitat històrica per demostrar que som una societat sensible i respectuosa amb els valors del segle XXI”.

Per la seva part, el viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, abans d'iniciar-se el debat ha augurat creu que “la majoria” de diputats del PSC s'expressarà contra la prohibició de les curses de braus.

De fet, en declaracions a RAC 1, Iceta ha argumentat que “el més normal” és que la votació no sigui “gaire diferent” a la que es va produir quan es va començar el procés votant l'admissió a tràmit de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP). Precisament, per això, creu que s'aprovarà la prohibició.

Iceta ha remarcat que la formació ha atorgat llibertat de vot als seus diputats per a la prohibició o no de les corrides perquè “no és una qüestió de partits, sinó que té a veure amb la sensibilitat de les persones”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Itàlia

Meloni encapçalarà la llista del seu partit als comicis europeus

Barcelona
POLÍTICA

Vergés afirma que Illa “sempre serà la sucursal del PSOE”

blanes
Estat espanyol

Personalitats de la cultura defensen “la legitimitat democràtica”

Barcelona
Guerra a Gaza

Optimisme al Caire amb l’última proposta de treva

Barcelona

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona