Política

Les marxes de torxes donen caliu a la Diada, tot i la pluja

A Girona, finalment, van optar per no encendre-les, ja que complicaven la logística del control d’aforament a les escales de la catedral

A Sant Feliu de Guíxols i Blanes sí que van tornar a cremar

Les marxes de torxes van tornar ahir als carrers i als llocs emblemàtics de diversos municipis gironins en un ambient refredat per la pandèmia i per les diferències entre forces polítiques independentistes, i, a més, pels xàfecs que ahir a la tarda van caure en molts punts de la demarcació. A Girona, a més, finalment van decidir no encendre-les per no complicar la logística a les escales de la catedral i desafiar les limitacions encara vigents de concentracions no estàtiques, dictades pel Procicat.

Malgrat tots els elements, el president d’Òmnium al Gironès, Sergi Font, agraïa la participació de les més de 230 persones inscrites i defensava que calia “mantenir la mobilització en un acte reivindicatiu fet per visualitzar la repressió”, amb els parlaments d’alguns dels activistes investigats encara pels talls de l’AP-7 o les vies del TAV en resposta a la sentència. A Gombrèn, al Ripollès, les fortes pluges caigudes van fer suspendre l’acte.

A Sant Feliu de Guíxols, en canvi, la marxa va recuperar bona part de la normalitat prèvia a la pandèmia, sense cap incident. Com era habitual en els anys anteriors al 2020, va partir de dalt del turó del Salvament i prop de 200 persones van completar el seguici fins a la confluència entre el passeig del Mar i la Rambla, on van arribar al ritme de la cançó A la presó del rei de França, de l’Elèctrica Dharma. Allà van llegir el manifest de l’ACN i van tancar l’acte cantant Els segadors mentre hissaven l’estelada.

Pel que fa a la Selva, a Blanes la marxa es va poder fer i va partir de la plaça 1 d’Octubre –com l’independentisme del municipi ha rebatejat la plaça d’Espanya–. Allà van repartir les torxes i també uns dos centenars de persones van iniciar la marxa pels carrers del nucli antic fins a sa Palomera, rere una gran estelada. Com a novetat, a més d’hissar l’ensenya independentista, hi va haver un ball d’homenatge interpretat per una parella inspirat en l’aurresku basc.

Tot plegat va servir per començar a preparar l’agenda de la Diada d’avui, que, a més dels actes institucionals del municipis –i el central del migdia, unitari entre Generalitat, Diputació i Ajuntament de Girona–, inclou la recuperació del format tradicional en les ofrenes al monument del general Moragues al migdia a Sant Hilari Sacalm i la presència del president, Pere Aragonès, en l’ofrena floral a la tomba del president Irla al cementiri de Sant Feliu de Guíxols (13.30 h). A banda d’això, hi haurà molts més actes populars, culturals i sardanes per als que no assisteixin a la manifestació de Barcelona.

LA XIFRA

200
persones
es van aplegar, aproximadament, a Girona, a Blanes i a Sant Feliu, a les respectives marxes de torxes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Europa, sota l’ombra russa i xinesa

Brussel·les
Ruben Wagensberg
Diputat d’ERC, exiliat a Suïssa acusat pel cas Tsunami

“L’amnistia és una victòria política incontestable”

Barcelona
Pep Berga
Alcalde d’Olot (Junts)

“M’hi haurien d’insistir molt; vuit anys està molt bé”

Olot
Jordi Gasulla
Cap de l’oposició (CUP)

"No volem ser l’eterna oposició”

Olot
amèrica del nord

Mèxic elegeix a la seva primera presidenta en les eleccions més grans de la seva història

barcelona
Política

Illa recepta “humilitat” en les converses per a la investidura

barcelona
guerra a europa

Zelenski acusa la Xina d’obstaculitzar la cimera de pau a Suïssa

barcelona
iran

L’expresident iranià Ahmadinejad vol tornar a aspirar al càrrec

barcelona
europa

L’empresària Halla Tómasdóttir, nova presidenta d’Islàndia

barcelona