ERC trenca amb el PSC a Deltebre i governarà a partir d'ara en minoria

Als republicans els falta només un regidor per a la majoria absoluta però no descarten altres aliances

Les últimes setmanes les relacions entre ERC i el PSC a Deltebre s'havien deteriorat considerablement. De fet, a mitjan mes de març els socialistes van amenaçar de trencar el pacte de govern municipal després que l'alcalde, Gervasi Aspa, modifiqués per decret d'alcaldia el cartipàs municipal i els deixés sense la regidoria de Promoció Econòmica i la quarta tinència d'alcaldia. L'amenaça va tindre el seu efecte, ja que l'alcalde va manifestar que s'ho replantejaria. El punt d'inflexió el va marcar el ple del pressupost de fa dues setmanes, quan contra tot pronòstic els socialistes van optar per l'abstenció i no van donar suport al pressupost municipal. «Ells mateixos han forçat la seua sortida del govern. D'aquesta manera no podíem continuar», va manifestar ahir l'alcalde, Gervasi Aspa, tot precisant que es tracta d'una decisió molt pensada després d'un període de reflexió de tretze dies. Però el ple del pressupost és només el detonant. Així, ahir Aspa, que va comparèixer acompanyat del segon tinent d'alcalde, Miquel Subirats, va recordar la «deslleialtat institucional» dels seus socis de govern en haver ampliat el contenciós administratiu que havien presentat contra l'Ajuntament de Deltebre quan governava CiU per l'adjudicació de la concessió de la piscina coberta, i també va criticar l'excés de despesa de la regidoria d'Obres i Serveis, a les mans del regidor socialista Salvador Bertomeu. «El 2008 es va gastar 400.000 euros més del que tenia pressupostat, gairebé el doble», va dir Aspa, tot afegint-hi que «gairebé totes les modificacions de crèdit anaven a Obres i Serveis». A més, l'alcalde també va lamentar la manera com va deixar el govern el cap de llista socialista, Francesc Callau. «Amb nocturnitat i sense gairebé avisar-nos. A hores d'ara encara no sabem per què va plegar», va afirmar Aspa.

Altres pactes

, Encara és aviat per forjar altres pactes, però ERC no tanca cap porta. «Som més partidaris d'un govern estable, però tenim prou regidors per governar en minoria i pactar acords puntuals amb la resta de forces polítiques», va argumentar l'alcalde, tot precisant que, després de les vacances de Setmana Santa, iniciaran una tanda de contactes amb els grups de l'oposició per sondejar les possibilitats d'un altre pacte. Per motius ideològics, es descarta un pacte d'ERC i el PP, que té dos regidors. L'opció més viables és CiU, que té quatre regidors, i amb la qual ERC governava en l'anterior mandat i amb la qual governa ara al Consell Comarcal del Baix Ebre. Si aquesta possibilitat falla, encara queda la del regidor del grup independent EBIN, Jordi Casanova. Ara bé, el que té clar el grup municipal d'ERC és que l'alcaldia és innegociable.

El que també es veu poc factible és un pacte de tots contra ERC. Avui està previst que compareguin els socialistes.

CiU no tanca cap porta però no hi mostra interès

La portaveu de CiU a Deltebre, Imma Juan, manifestava ahir que el seu grup no tanca cap porta, però que d'entrada no té cap interès a subscriure un pacte de govern amb ERC. «ERC ja va fer la seua aposta a començament del mandat municipal», va dir Juan tot assenyalant, per una altra banda, que ERC té prou regidors per poder governar en minoria. Juan, que en el passat mandat va ser alcaldessa i va governar amb el suport dels republicans, diu que durant l'actual mandat municipal han tingut «molt poca consideració», envers els seus socis de govern, el PSC. «Haurien d'haver donat més joc al partit que els donava suport», va manifestar la portaveu convergent, que va dir que ERC havia elaborat el pressupost pel seu compte sense tindre en compte les aportacions dels seus socis de govern, i va coincidir amb els socialistes a qualificar d'«insuficient» la partida, tant la d'enguany com la dels anys anteriors, destinada a la regidoria d'Obres i Serveis, a les mans del PSC. D'altra banda, la portaveu convergent va descartar un pacte de tots contra ERC. «A dos anys de les properes municipals no seria bo», va puntualitzar, tot assegurant que no hi ha hagut cap maniobra en aquest sentit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.