Política

POLÍTICA

ERC i PSC insisteixen que la llei d’amnistia “s’ha de poder aplicar”

Sans diu que no es poden fer “invents” i no es poden treure més “conills del barret”, mentre Illa adverteix que ha de tenir prou “solvència jurídica” com per passar el filtre del TC i el TJUE

Junts rebutja les pressions per accelerar el text perquè “no és moment de tenir pressa”

La portaveu d’ERC, Raquel Sans, ha demanat “celeritat” i ha apressat aquest migdia PSOE i Junts perquè aprovin sense més demora una llei d’amnistia, ha emfasitzat, “que sigui aplicable per a totes les persones represaliades”, després que aquests dos grups s’hagin donat quinze dies més de termini per negociar-la al Congrés. Sans constata que han passat tres setmanes des del primer intent fallit i que no s’ha avançat perquè el terreny de joc ja estava definit llavors i no hi ha “possibilitats màgiques” ni “conills que es puguin treure del barret”. “Podem anar fent invents, però si la llei no és aplicable no servirà per a res”, ha advertit en tot cas la portaveu, que ha alertat que “no pot passar que la por d’alguns acabi condicionant la llei i la faci inaplicable”, en al·lusió als temors que la interpretació esbiaixada d’alguns dubtes puguin posar en perill l’amnistia d’alguns dels líders de l’1-O. Sans també ha descartat l’opció, avalada pel ministre Óscar Puente o fins i tot el conseller Carles Campuzano, que el govern espanyol indulti els líders que puguin ser processats malgrat l’amnistia. “Els indults són aigua passada, ara es treballa en una llei d’amnistia que englobi tothom”, ha tancat.

En una línia similar, malgrat que no veu “inconvenient” a retardar el text quinze dies més si això pot facilitar l’acord final, el líder del PSC, Salvador Illa, ha advertit que la llei d’amnistia ha de tenir una majoria suficient al Congrés, però també ha de tenir prou “solvència jurídica” com per “passar els filtres” del Tribunal Constitucional i el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). “Per tenir un dels dos requisits no es pot sacrificar l’altre”, ha subratllat, mentre ha reclamat als partits independentistes que “estiguin a l’alçada”.

En canvi, el portaveu de Junts, Josep Rius, ha rebutjat el terme “d’invents” emprat per ERC per referir-se a la negociació i ha deixat clar que no atén a pressions perquè les presses “no són bones conselleres”. “No és el moment de tenir pressa sinó de fer una bona llei d’amnistia”, ha conclòs, mentre s’ha limitat a insistir que continuaran negociant “amb discreció i generositat”. Tant ERC com Junts creuen que el mal resultat dels socialistes a Galícia no els farà fer marxa enrere en l’amnistia, ja que qui els ha guanyat terreny és un altre grup, el BNG, que li dona tot el suport.

Pel seu cantó, el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, també ha reclamat tenir la llei aprovada “al més aviat possible”, i s’ha mostrat “convençut” que PSOE i Junts “aprofitaran” les dues setmanes extra que s’han donat de marge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia