Política

sentència a l’1-O

L’exili augmenta, ara pel Tsunami

Amb l’amnistia tramitant-se a les Corts, entre el Senat i el Congrés, semblava que la xacra de l’exili tindria data de caducitat i s’acabaria per a l’independentisme. Res més lluny de la realitat, perquè el nombre de persones que han marxat –a Suïssa– ha tornat a augmentar arran de la insistència del jutge García-Castellón de l’Audiencia Nacional (AN) d’imputar terrorisme a la causa que instrueix per les protestes de Tsunami Democràtic. Nou de la dotzena de principals investigats són fora de l’Estat, després de les recents fugides. A tots ells, l’AN els ha investigat pel moviment que va convocar les mobilitzacions i protestes contra la sentència del procés l’any 2019, com el bloqueig de l’aeroport del Prat, el tall durant dies de l’AP-7 a la Jonquera i les protestes durant el partit Barça-Madrid.

El periodista de La Directa Jesús Rodríguez ho resumia recordant: “Farem la nostra defensa des de fora, en una de les ciutats del món amb més organitzacions en defensa dels drets humans, Ginebra, i no des de les institucions de l’Estat, que tenen un biaix” molt definit de persecució. L’aïllament servirà per protegir-se, perquè totes les resolucions europees han anat en contra de les peticions d’extradició o demandes de la justícia estatal, i per denunciar internacionalment la persecució al moviment.

Els jutges han convertit la causa de Tsunami en l’eina per intentar torpedinar l’amnistia. Els negociadors de Junts i ERC consideren que la llei permet emparar Tsunami, però no serà fins que entri en vigor que se’n veuran els efectes i començaran les maniobres judicials decisives. Segons el text, les causes de terrorisme com la de Tsunami haurien de quedar-hi emparades, però l’AN ja ha fet moviments per intentar esquivar la norma, en aquest cas a través de les ferides greus que presentaven alguns policies durant les protestes, vist que no se’n sortien imputant-los la mort d’un turista francès per un problema cardíac al Prat.

També el Suprem ha citat a declarar Puigdemont i Wagensberg al juny, quan en principi l’amnistia ja hauria d’estar plenament en vigor, i està reclamant a la resta la seva residència per notificar-los les resolucions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia