Política

Comuns

Al final del camí

Per als comuns el referèndum és més un punt d’arribada que un punt de sortida. Així ho defensa la cap de llista, Jéssica Albiach, que assegura que la convocatòria d’una consulta està en l’horitzó polític dels comuns, perquè creuen que Catalunya ha de poder votar sobre el seu futur, però la manera com es porti a terme finalment aquesta convocatòria ha de dependre del moment polític. Els comuns aposten per fer un referèndum sobre “l’acord polític” a què s’arribi en el procés de negociació.

El programa electoral de la candidatura de Jéssica Albiach estableix que primer s’ha d’acordar entre els partits catalans una llei que reguli com s’ha de fer un referèndum, és a dir, el procediment, les condicions i les normes per interpretar el resultat. “Es tracta d’aplicar, adaptant-los a la nostra realitat, els principis de la llei de la claredat del Canadà”, hi afegeixen.

Segons la formació, actualment hi ha una majoria social favorable al diàleg per resoldre el conflicte polític i que rebutja tant la via unilateral com l’immobilisme. I creu que després del 12-M s’ha d’obrir una “nova etapa” per continuar avançant en el diàleg amb el govern progressista de l’Estat.

Al marge del referèndum, els comuns aposten per impulsar una “agenda d’avenç de l’autogovern”. “Catalunya ha de disposar de més i millors competències i de més recursos per desenvolupar polítiques pròpies i el reconeixement de la seva singularitat nacional”, defensen. En aquest sentit, Albiach ha assegurat que Catalunya té noves prioritats després d’haver estat “massa anys pendent d’altres coses”. Segons la líder dels comuns al Parlament, hi ha temes molt més urgents a cobrir abans de parlar d’una possible celebració del referèndum. Entre aquests, considera, hi ha els de la sequera, l’accés a l’habitatge i la reforma del finançament autonòmic, així com l’amnistia. Descarta, per tant, una convocatòria a curt termini i defensa centrar-se a desplegar l’autogovern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]