Política

política

Article 92 i dins de la Constitució

El candidat d’ERC, Pere Aragonès creu que és possible convocar un referèndum d’autodeterminació basant-se en l’article 92 de la Constitució espanyola. La formació republicana ha deixat enrere fa temps la via unilateral. La proposta concreta d’ERC és, tal com va presentar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, l’Acord de Claredat, inspirat en el referèndum celebrat a Escòcia l’any 2014 i que sí va ser acordat amb el govern britànic. Els republicans creuen doncs que la “via òptima” per aconseguir un referèndum és a través de l’article 92 de la Constitució, amb una pregunta binària sobre si Catalunya ha de ser independent i en una consulta pactada amb l’Estat. Una proposta que ha estat avalada per l’informe encarregat a l’Institut d’Estudis de l’Autogovern (IEA).

“Un cop assolida l’amnistia, promourem la celebració d’un referèndum d’autodeterminació que tingui les garanties necessàries per a la implementació dels resultats obtinguts. Apostem per la via de la negociació amb el govern de l’Estat i per fer servir la força que ens dona la ciutadania a les urnes per forçar l’Estat a acceptar l’exercici del dret a l’autodeterminació com la millor via per resoldre el conflicte polític amb Catalunya”, defensa ERC al programa electoral.

La llista d’ERC dona per fet que Catalunya tornarà a votar en un referèndum tot i que els socialistes diguin que és impossible i, com a argument, citen el que ha passat amb els indults i l’amnistia.

ERC assegura que aquesta petició ja s’ha fet arribar al PSOE. En aquest sentit, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, ho va assegurar recentment insistint en que el seu partit ja ha sol·licitat al govern de Pedro Sánchez un referent que, segons va advertir Rovira: “ha de ser vinculant i amb validació internacional”. La representant republicana va assegurar que en aquell moment estaven a l’espera que els socialistes els fessin una proposta. Immediatament, des de les files socialistes es va negar una negociació sobre el referèndum i es van atribuir les declaracions de Rovira al context preelectoral



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]