Política

societat

Víctimes d’abusos sexuals en institucions catòliques exigeixen un pla català integral de reparació

Víctimes d’abusos sexuals en institucions catòliques exigeixen un pla català integral de reparació. A les portes del 12-M i davant la formació d’un nou govern, alguns s’han concentrat aquest dimarts davant del Parlament per demanar als partits que ho situïn com una prioritat la pròxima legislatura. Entre les mesures que demanen, recollides en un document batejat com La Declaració de Barcelona, hi ha que el Parlament aprovi una llei d’imprescriptibilitat civil retroactiva perquè els supervivents d’abús sexual infantil actuals puguin obtenir una indemnització. També demanen elaborar un barem específic de valoració de danys o crear una xarxa de centres per a supervivents adults on aquests puguin rebre teràpia.

En declaracions als mitjans recollides per ACN, Miguel Hurtado, primer denunciant d’un cas d’abusos a l’Abadia Montserrat, ha reivindicat un “canvi de paradigma” i més responsabilitat de l’administració. “Ara mateix hi ha una autogestió”, ha denunciat.

En aquest sentit, ha apuntat que és l’Església qui decideix com s’investiga, com es repara i com es garanteix que no torni a succeir i ha assenyalat que l’Estat també té una responsabilitat davant de violacions “greus” de drets humans. De fet, ha afirmat que si a l’Abadia de Montserrat, als Maristes o als Jesuïtes ha passat és “perquè l’Estat ho ha permès”.

Per tot plegat, proposen La Declaració de Barcelona, un recull de diferents mesures que podrien incloure’s en un pla integral. “Les víctimes no aguantem més”, ha dit Hurtado, que ha defensat que cal passar “de les paraules als fets”.

I és que segons ell la Comissió d’Investigació sobre pederàstia a l’Església creada al Parlament “s’ha tancat en fals” perquè s’ha dissolt de forma anticipada a causa de la convocatòria electoral i avui dia no hi ha un pla català de reparació ni tampoc conclusions i mesures perquè els supervivents adults rebin una resposta des de l’administració.

Ells proposen que el nou Parlament que es configuri després del 12-M aprovi una llei d’imprescriptibilitat civil retroactiva perquè els supervivents d’abús sexual infantil actuals puguin obtenir una indemnització. A més, fan una crida als partits catalans perquè prioritzin l’aprovació en el Congrés de la llei d’imprescriptibilitat penal perquè els delictes de pederàstia no quedin impunes.

També demanen elaborar un barem específic de valoració de danys replicant un model com el d’Irlanda. Segons es queixen, actualment a Catalunya s’aplica el mateix barem que per a accidents de trànsit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]