Política

Boada admet que l'operatiu de l'incendi d'Horta de Sant Joan no va ser impecable com deia Saura

El secretari general d'Interior acusa l'oposició de "sotmetre a escarni" els bombers i també critica els sindicats. No vol explicar per què el conseller no va acceptar la dimissió d'Olga Lanau 

El secretari general de la conselleria d'Interior, Joan Boada, ha reconegut aquesta tarda al Parlament que l'operatiu de l'incendi d'Horta de Sant Joan, en el qual van morir 5 bombers, no va ser "impecable" com havia dit el titular del departament Joan Saura. Boada no ha fet la més mínima autocrítica ni ha acceptat les denúncies de descoordinació que han realitzat en les últimes setmanes tant els bombers del ministeri (BRIF) com els sindicats, però s'ha desmarcat de l'expressió triomfalista usada per Saura l'estiu passat al Parlament.

Boada, que ha comparegut davant la comissió parlamentària abans que demà ho facin els consellers Saura i Francesc Baltasar, ha atribuït la seva discrepància formal amb el conseller al fet que "va posar l'adjectiu amb les condicions d'aquell moment". "Els adjectius avui no serien els mateixos", ha insistit.

A l'ofensiva
El secretari general d'Interior ha fet una intervenció inicial radicalment a l'ofensiva, acusant l'oposició "d'aprofitar-se dels bombers" per atacar la conselleria, i ha qüestionat la mateixa comissió dient que els efectius han estat sotmesos a una "investigació impúdica". "No es pot sotmetre a escarni els bombers", ha arribat a afirmar.

L'oposició ha reaccionat en bloc demanant a Boada que no s'escudi en els bombers per defensar el seu càrrec, i li ha reclamat sentit institucional. Jordi Turull (CiU) ha assegurat que el secretari general ha usat la tàctica que dicta que "l'atac és la millor defensa", mentre Rafael Luna (PP) afegia que la comissió ha estat del tot necessària perquè "després de tantes contradiccions de vostès ja no ens en creiem res". I Albert Rivera (C's) ha recordat que molt bombers han comparegut a la comissió, però a proposta del tripartit. No ha dubtat a titllar Boada de "comissari polític" i l'ha acusat de filtrar en el seu dia les imatges de mossos a les comissaries.

A preguntes de l'oposició, Boada no ha volgut explicar per què Saura no va acceptar la dimissió de la directora general d'Extincions, Olga Lanau. Tampoc ha respost a la pregunta de per què el Delta Zero –cap de guàrdia dels bombers a Horta de Sant Joan– i el Cecat –màxim òrgan de coordinació– no es van assabentar de la mort de 5 bombers fins dues hores després de la tragèdia. Finalment, el secretari general simplement ha negat la denúncia que el centre de comandament avançat quedés sense un responsable clar entre les 11 del matí del dia dels fets i les 6 de la tarda, segons es desprèn de la declaració que va fer el Delta Zero, Carles Font.

Boada ha deixat clar que no pensa dimitir per la forma com es va gestionar l'incendi d'Horta de Sant Joan. 


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.