Política

Delta Zero haurà de declarar davant del Parlament per l'incendi dels Ports

El comandament dels Bombers qüestionat perquè va costar de localitzar el dia de la tragèdia serà citat per la comissió d'investigació. Es cridaran una trentena de tècnics i càrrecs polítics. Higini Clotas apunta que si cal depuraran les culpes. ICV titlla les crítiques de "falsedats", mentre CiU, PP i C's volen aclarir la descoordinació

La comissió d'investigació sobre l'incendi d'Horta de Sant Joan farà comparèixer més de 30 persones a partir de la setmana vinent, entre les quals els consellers Joan Saura i Francesc Baltasar, els comandaments de bombers i alcaldes de la zona. Una vintena són consensuats entre el tripartit i l'oposició.

Un dels dubtes era aquest matí si se citaria el cap operatiu, conegut com a Delta 0, que ha aparegut en moltes informacions. El tripartit no n'era gens partidari, però els socialistes ho han acceptat a petició de l'oposició.

L'organisme s'ha constituït aquest matí al Parlament, amb l'assistència dels 14 diputats que en formen part i en un acte que ha estat encapçalat pel president del legislatiu, Ernest Benach. Els diputats han ratificat com a president el socialista Higini Clotas.

Durant la reunió ja s'ha posat de manifest el visible recel d'ICV, que per boca de Jaume Bosch ha acusat els partits de l'oposició de participar-hi amb les conclusions ja elaborades i ha titllat les crítiques de "falsedats".

Molt diferent ha estat el to d'Higini Clotas, que en la seva intervenció inicial ha remarcat que "no ha de quedar cap dubte" sobre les causes de l'incendi i ha apuntat que si cal s'hauran de depurar responsabilitats. Aquesta s'apunta com la pedra de toc de la investigació, ja que és el que esperen dirimir tant CiU, com el PP, com Ciutadans. Els socialistes no volen aparèixer tancats a la transparència, i el seu portaveu, David Pérez, ha deixat clar que hi van amb esperit obert. "Partim de zero", ha assegurat.

"Greu descoordinació"
Pel convergent Jordi Turull, la comissió haurà d'escatir la "greu descoordinació" i la precipitació política per tancar el tema" que es va produir a les conselleries arran de l'incendi . En termes similars s'ha expressat Albert Rivera (C's) i també Rafael Luna (PP), que ha insistit que les responsabilitats poden anar de Saura i Baltasar fins al president José Montilla. La republicana Patrícia Gomà ha proposat que la comissió esvaeixi els dubtes i que apliqui mesures correctores.

L'organisme parlamentari es tornarà a reunir demà per aprovar definitivament les compareixences i la informació que sol·licitaran al govern. I es posarà a treballar a partir de la setmana vinent, en trobades els dilluns i dimarts de 10 a 14 hores.

En principi les compareixences començaran pels tècnics i alcaldes, després els comandaments i finalment els responsables de l'administració. Els consellers, per tant, seran els darrers a acudir a la cambra.

Després de la constitució de la comissió, els grups s'han reunit per intentar consensuar els noms que hauran de comparèixer a la investigació. Benach ha demanat "màxim rigor" i sentit institucional als treballs.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.