Política

Saura va frenar la dimissió d'Olga Lanau arran de l'incendi d'Horta de Sant Joan

La directora general d'Extincions no reconeix cap mena de descoordinació ni error en l'operatiu que es va saldar amb la mort de 5 bombers. Admet que li és difícil mantenir-se en el càrrec

El conseller d'Interior, Joan Saura, ha frenat la dimissió de la directora general d'Extincions, Olga Lanau, arran de l'incendi d'Horta de Sant Joan, segons ha reconegut avui ella mateixa a la comissió parlamentària. Lanau ha revelat que va presentar la dimissió però que el conseller no l'hi va acceptar perquè es manté en la tesi oficial que la mort de 5 bombers es va produir per un accident. De totes maneres, la directora general ha admès que en aquests moments li és difícil mantenir-se en el càrrec.

"Aquesta és la pitjor etapa de la meva vida professional. El més fàcil per a mi era marxar, però sóc aquí, fent costat als bombers", ha assegurat en una compareixença de 2 hores. Lanau no ha admès cap mena de descoordinació ni error en l'operatiu aplicat a Horta de Sant Joan el passat mes de juliol, tot i les declaracions en aquest sentit que van fer els bombers del ministeri de Medi Ambient (BRIF), les crítiques dels sindicats i les contradiccions sobre el buit que va patir durant 7 hores el centre de comandament avançat.

"Va ser una situació de risc per als bombers que no s'havia produït mai a Catalunya ni a Espanya, i el dispositiu va quedar desbordat", va apuntar, negant tota mena de relaxació. Ha insistit que el responsable en tot moment de l'operatiu va ser el Delta Zero, però aquest en la seva declaració al Parlament va declarar que ningú no li va comunicar que el cap de la regió de Tarragona havia abandonat el seu lloc a les 11 del matí del dia que es van produir els fets.

Lanau ha secundat totalment la teoria oficial de l'accident "imprevisible i inevitable" però després ha apuntat que, sense contradir-ho, "hi ha coses a millorar". No ha volgut secundar la frase que va pronunciar Saura després de l'incendi, quan el conseller va assegurar que la gestió del foc havia estat impecable. "Jo no he dit mai impecable", ha dit.

Com ja havia fet en les darreres setmanes, la directora general ha qüestionat frontalment la comissió d'investigació i els mitjans de comunicació, cosa que ha irritat l'oposició. Jordi Turull (CiU), Rafael Luna (PP) i Albert Rivera (C's) l'han acusada en canvi d'escudar-se en els bombers per evitar el seu cessament. Populars i Ciutadans li van demanar obertament la dimissió. Els representants del tripartit -David Pérez (PSC), Patrícia Gomà (ERC) i Jaume Bosch (ICV)- han defensat la directora general.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.