Política

Puigcercós alerta d'una “croada” per criminalitzar el català

El president d'ERC proposa un pacte dels partits catalanistes per defensar el català

El líder republicà contesta a Rajoy que el que s'ha de “rebaixar” és el pes de l'Estat

El candidat d'ERC a les eleccions al Parlament, Joan Puigcercós, ha denunciat avui una “croada per criminalitzar” el català, després que Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi suspès cautelarment diversos articles del reglament d'ús lingüístic de l'Ajuntament de Barcelona i de la Diputació de Lleida. El líder republicà ha advertit que aquesta decisió representa un “atac frontal contra Catalunya” i ha advertit que als comicis del novembre hi ha en joc el futur de la llengua.

En una roda de premsa posterior a la seva reunió amb el cos consular de Barcelona, el president d'Esquerra ha assenyalat al PP i a la Defensora del Poble espanyol com els principals instigadors d'aquesta croada. A més, ha considerat que aquells que neguen la cobertura legal al català, en realitat volen que desaparegui. En aquest sentit, ha alertat que es podria produir una important “regressió” de la llengua si els populars són claus per a la governació de Catalunya després del 28-N.

Per això, ha proposat un “acord de mínims” entre tots els partits catalanistes per establir els compromisos necessaris perquè la llengua guanyi presència i fer front als recursos judicials que s'interposin contra algunes normatives. “Defensarem el català tot i que l'Estat hi vagi en contra”, ha assegurat Puigcercós, que ha erigit ERC en la garantia que no hi haurà cap marxa enrere en matèria lingüística. Així mateix ha defensat que la millor mesura que es pot aplicar per protegir la llengua és la independència de Catalunya.

Rebaixar el pes l'Estat

Puigcercós també ha suggerit avui al líder popular, Mariano Rajoy, que el que s'ha de “rebaixar” és l'administració central més que no “actualitzar” l'Estat de les Autonomies.

El president d'Esquerra ha contestat així a les declaracions fetes ahir pel president del PP en què denunciava l'existència d'una “administració excessiva en la qual es dupliquen els àmbits de decisió” i assenyalava a les comunitats autònomes com un “obstacle” per superar la crisi. Per líder d'ERC, la principal recepta contra el dèficit públic és “rebaixar l'Estat” i ha assegurat que ministeris com el de Sanitat, Educació i Cultura estan creixent en estructura administrativa quan la majoria de les competències ja estan transferides.

Per al dirigent republicà, l'Estat autonòmic té una “tara” de naixement i és que es va donar una administració a molts territoris on “no calia”, només per diluir l'autonomia de Catalunya, Galícia i el País Basc. En aquest sentit, el líder d'ERC ha argumentat que en algunes comunitats una tercera part de la població activa està formada per funcionaris i això, ha dit, “té molt poc que veure amb Catalunya”.

Segons Puigcercós, el que vol el PP és “asfixiar algunes comunitats, però no tocarà ni qüestionarà a cap funcionari d'aquelles a les quals governa, com la valenciana o la de Múrcia”. Per això, ha considerat que la posició de Rajoy és un “intent camuflat d'atacar” territoris com Catalunya que aspiren a per prendre les seves pròpies decisions sense dependre de Madrid.

Apostar pel comerç exterior

Davant els representats consulars d'una trentena de països, Puigcercós ha descartat la possibilitat de crear una cartera d'Exteriors perquè és “una mala idea augmentar el nombre de conselleries en aquests moments”, però ha apostat per potenciar la política exterior per ajudar les empreses catalanes.

En aquest sentit, el candidat republicà ha recordat que el comerç exterior de les companyies catalanes ha augmentat una mitjana de l'11 per cent. Per això ha advocat per potenciar l'exportació, sobretot de les petites i mitjanes empreses, així com la “marca Catalunya”.

Segons el dirigent republicà, la política exterior de Catalunya ha de centrar-se en dos eixos: la Unió Europea i aquells països que aporten un flux migratori d'importància al país, com per exemple l'Equador i el Marroc, amb els quals “hi ha d'haver una relació preferent i directa, sense intermediaris”, ha precisat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Pere Rodríguez
Alcalde de Montmeló (PSC)

“És prioritari generar oportunitats d’habitatge”

Montmeló
Núria Badosa
Portaveu de Junts a Bescanó

“La tasca de governar hauria de ser més cooperativa”

Bescanó
Guerra a Gaza

L’Estat espanyol nega el permís per atracar a un vaixell amb armes per Israel

Barcelona
Estats Units

Dur interrogatori de la defensa de Trump al seu exadvocat, Michael Cohen

Barcelona
Guerra a Gaza

Sud-àfrica insta el Tribunal Internacional de Justícia a evitar l’ofensiva a Rafah

Barcelona
Olot

Polèmica en el ple per no deixar intervenir els veïns del Morrot

Olot
Guerra a Gaza

Tensió al govern israelià per la governança de la Franja després dels combats

Barcelona
judicial

Òmnium fa saber a García-Castellón que Oleguer Serra està exiliat a Suïssa

barcelona
Guerra a Gaza

Cinc soldats israelians moren per foc amic al nord de la Franja

Barcelona