Política

El Marroc torna a vetar l'entrada de periodistes de l'estat espanyol al Sàhara Occidental

El règim de Mohammed VI bloqueja la cobertura per part dels mitjans de comunicació de la situació que està vivint el territori

És la segona vegada que el regne alauita impedeix l'accés dels informadors des que dura el conflicte als campaments dels afores d'Al-Aaiun

El Marroc ha tornat a impedir que la premsa de l'estat espanyol viatgi fins al Sàhara Occidental per relatar el conflicte que s'està duent a terme a Al-Aaiun. Tretze periodistes que representen diferents mitjans de comunicació de l'Estat no han pogut agafar el vol que sortia amb destinació a a Al-Aaiun a les 17.10 h des de Casablanca.

“Érem 13 periodistes de diversos mitjans i diverses nacionalitats. Ens han dit que la companyia (Royal Air Maroc) havia anul·lat les reserves per error i que havíem de mirar què passava amb l'agència de viatges. L'agència ens ha dit que no hi havia cap problema però no ens han deixat volar. Curiosament, la resta del passatge, civils, tots han pogut pujar a l'avió sense cap problema”, ha explicat en declaracions a l'ACN el corresponsal al Marroc de TV3, Medir Plandolit. “És una mostra més de com el Marroc està bloquejant d'una forma brutal tota la cobertura que puguem fer sobre el que està passant al Sàhara Occidental”, ha valorat Plandolit.

Aquesta és la segona vegada que el règim de Mohamed VI no deixa volar periodistes de l'Estat espanyol. El passat 25 d'octubre la companyia Royal Air Maroc també va vetar l'entrada dels informadors.

Mentrestant, els disturbis segueixen candents a Al-Aaiun, la ciutat més gran del Sàhara Occidental sota tutela marroquina, des que aquest dilluns per la matinada l'exèrcit i la policia marroquines han desmantellat el campament que 20.000 sahrauís van aixecar fa dues setmanes per reclamar els seus drets i reivindicar l'autodeterminació com a poble. Acte seguit, segons han informat diversos testimonis a l'ACN per telèfon, no només s'han registrat disturbis al campament, ubicat a 15 quilòmetres d'Al-Aaiun, sinó també a la mateixa ciutat.

El Front Polisari ha qualificat de “declaració de guerra” el discurs que ha pronunciat el rei en commemoració de la Marxa Verda ara fa 35 anys. Mohamed VI ha subratllat que el Sàhara Occidental és del Marroc. La Marxa Verda és la caminada que van fer a través del desert ciutadans i soldats marroquins el 1975, després que l'estat espanyol abandonés el Sàhara Occidental. Simbolitza l'annexió dels territoris sahrauís al regne alauita.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.