Política

El Front Polisario acusa el Marroc de fer “neteja ètnica”

Dirigents sahrauís qualifiquen d'“acte suïcida” el desallotjament del campament de protesta d'Al-Aaiun i alerten sobre un retorn a la lluita armada

Els EUA i la UE es feliciten de la represa de converses entre les dues parts

El president de l'autoproclamada República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD) i líder del Front Polisario, Mohamed Abdelaziz, va assegurar ahir que el violent desallotjament del campament de protesta als afores d'Al-Aaiun, que va tenir lloc dilluns i va provocar almenys una vintena de morts i centenars de ferits, suposa un “acte suïcida” que evidencia el “fracàs polític” de Rabat.

Per Abdelaziz, l'objectiu del Marroc era “fer descarrilar les negociacions sobre l'autodeterminació”, i per això va planejar l'atac, perquè es produís la vigília de la tercera reunió informal entre el Front Polisario i el govern marroquí als EUA. Rabat pretenia “que els sahrauís es
retiressin de les negociacions i demostrar al
món que no volen la pau”. El president sahrauí va
denunciar també la situació de “persecució, intimidació i extermini” que afecta els seus compatriotes als territoris ocupats. “El que va passar només
es viu sota règims agressors i colonials”.

Finalment, va acusar de “crim menyspreable” l'acció armada marroquina i va assegurar que “desenes de persones van ser assassinades i diversos cossos, trobats en dipòsits subterranis”. En la mateixa línia, el representant del Polisario a l'Estat espanyol, Bucharaya Beyun, va denunciar ahir una “neteja ètnica” a Al-Aaiun i va advertir que, si la comunitat internacional no intervé per buscar una solució pacífica, “el poble sahrauí recorrerà a tots els mitjans, incloent-hi la guerra”.

Les paraules dels dirigents sahrauís, però, van trobar poc ressò internacional. Els EUA es felicitaven ahir en un comunicat dels “avenços” en les negociacions sobre el Sàhara Occidental, aquesta setmana sota els auspicis de l'ONU. Les dues parts van acordar tornar-se a trobar al desembre.

També la cap de la diplomàcia de la UE, Catherine Ashton, es va mostrar satisfeta per la represa de contactes, després de “lamentar els incidents” del Sàhara Occidental.

LA XIFRA

19
sahrauís
van morir en l'atac al campament de protesta d'Al-Aaiun. El Polisario assegura que la xifra és més alta.

LA FRASE

L'objectiu de Rabat era fer descarrilar les negociacions sobre l'autodeterminació
Mohamed Abdelaziz
president de l'autoproclamada república àrab sahrauí

La policia reté Àngels Barceló

redacció

La periodista catalana Àngels Barceló i dos companys seus de la Cadena SER, Nicolás Castellano i Ángel Cabrera, van ser traslladats ahir a una comissaria d'Al-Aaiun per ser interrogats. “No es tracta ben bé d'una detenció, sinó que la policia marroquina els volia fer unes preguntes”, van indicar fonts de la SER.

D'altra banda, la Coordinadora d'Amistat amb el Poble Sahrauí d'Alacant va confirmar que una de les víctimes dels disturbis registrats dilluns és Baby Hamday Buyema, nascut al Sàhara Occidental quan pertanyia a l'Estat espanyol. Buyema tenia 35 anys, estava casat i tenia dos fills, de 4 i 2 anys.

Al seu torn, el Partit Nacionalista Basc (PNB) i el Bloc Nacionalista Gallec (BNG) van demanar la compareixença al Senat de la ministra espanyola d'Afers Estrangers, Trinidad Jiménez, perquè aclareixi si el govern Zapatero assumeix la “responsabilitat històrica” de l'Estat amb el Sàhara Occidental. Bascos i gallecs instaran Jiménez a explicar quines gestions està fent davant la UE i la comunitat internacional per posar fi a “la política de mirar cap a un altre cantó quan es tracta dels drets del poble sahrauí”. També li demanaran que expliqui si coneixia els plans del Marroc de desmantellar Agdaim Izik.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estat espanyol

Sánchez revela avui la decisió després d’una onada de suport

Barcelona
política

Zero girs de guió per consolidar el vot convençut

barcelona
opinió

Comunes contra el casino

Clara Ponsatí
Candidata d’Alhora

“Els partits independentistes s’han entregat a Espanya”

Barcelona

El nou Trueta, el gran repte

Girona

Pistes independents: la clau

Barcelona
Estat espanyol

Unes cinc mil persones es manifesten en suport de Sánchez davant el Congrés

Barcelona
Itàlia

Meloni encapçalarà la llista del seu partit als comicis europeus

Barcelona
POLÍTICA

Vergés afirma que Illa “sempre serà la sucursal del PSOE”

blanes