Política

La derrota del 28-N fa renéixer el debat sobre la catalanitat del PSC

Raimon Obiols i Laia Bonet defensen la necessitat de definir la imatge dels socialistes catalans

Hereu avisa que la confrontació entre les “dues ànimes” perjudicarà el partit

El debat intern que ha començat a viure el PSC després de la derrota d'aquest 28-N s'està fent evident cada cop més, sobretot després de la renúncia de Montilla a liderar el partit. Tot i que les persones més importants del sector catalanista mantenen el silenci (Montserrat Tura, Antoni Castells, Marina Geli i Ernest Maragall), aquest dimecres han parlat sobre la qüestió Raimon Obiols, Laia Bonet i Jordi Hereu.

Així, Obiols, un dels integrants de Nou Cicle - corrent catalanista del partit-, ha culpat dels mals resultats les dissensions internes del tripartit ha reclamat “un nou començament” per al socialisme català a partir del congrés del a pròxima tardor. Obiols considera que el sector catalanista ha de participar activament en el procés de reflexió, que considera ha de ser “de fons, serena i valenta”. Per Obiols per sortir del desastre electoral, cal reforçar l'ambició de “centralitat i de representació genuïna de la pluralitat social de Catalunya”.

Per la seva banda, la secretària del govern de la Generalitat i membre de la comissió executiva del PSC, Laia Bonet, ha considerat en una entrevista a COMRàdio que el partit, més enllà de la reflexió, ha de decidir si ofereix una imatge de partit catalanista o no. Sobre la possibilitat de tenir un grup propi a Madrid, Bonet considera que cal reflexionar sobre els motius que porten “sistemàticament” a que hi hagi aquest debat. A més, ha rebutjat que en el si del PSC hi hagi “dues ànimes”, en referència a les corrents més catalanista i més espanyolista dels socialistes.

En aquest mateix sentit s'ha expressat l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, que també ha confirmat que repetirà com a candidat a les eleccions municipals. Per Hereu, no existeixen dues ànimes: “Les dues ànimes que son una, han de projectar-se i no es poden confrontar una amb l'altra”, ha assegurat. Hereu considera que el PSC sortiria perjudicat d'un congrés “una ànima guanyés una altra”.

A més, s'ha mostrat convençut de que el PSC recuperarà el seu pes a Catalunya si torna a la “centralitat política”, ja que, “en alguns aspectes ens hem desenfocat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.