Política

Zapatero va oferir als EUA augmentar la seva presència militar a l'Estat

Una nova filtració de Wikileaks revela que el president espanyol està obert a acollir el comandament del Pentàgon per a l'Àfrica

L'executiu estatal buscava millorar les relacions amb la Casa Blanca després del nomenament d'Obama

Els EUA van demanar atracar vaixells nuclears al port de Tarragona

Nova filtració de documents de Wikileaks relacionats amb el govern espanyol. En aquest cas, es fa públic que el president de l'executiu estatal, José Luis Rodríguez Zapatero, va oferir als EUA reforçar la seva presència militar a la base de Rota i, fins i tot, instal·lar-hi el comandament del Pentàgon per a l'Àfrica (AFRICOM), creat el maig passat. A més , des dels EUA es va demanar al govern espanyol poder atracar vaixells nuclears al port de Tarragona, instància que encara no ha rebut resposta.

Segons publica aquest dimecres el diari El País, amb aquesta oferta el president espanyol buscava tancar com més aviat millor la tensa etapa viscuda amb George Bush i consolidar una bona relació amb el nou inquilí de la Casa Blanca, Barack Obama, que tot just feia un any que acabava de convertir-se en el nou president dels EUA.

“Totes les portes estan obertes per a vostè”, li va dir Zapatero a Alan Solomont, el nou ambaixador dels EUA a Madrid a qui va rebre per primer cop a la Moncloa el 22 de gener d'aquest 2010. “He dit al meu equip que l'ambaixador dels EUA a Espanya el representant personal del president Obama no és un ambaixador qualsevol sinó algú especial”, va afegir.

“Espanya està oberta a incrementar la presència dels EUA a la base naval de Rota (Cadis) per servir als objectius de l'AFRICOM”, va escriure Solomont en la nota que resumeix les seves dues hores d'audiència amb Zapatero.

De moment, però, tal com apunta el diari, els EUA no han donat resposta a l'oferta de Zapatero.

A l'agost del 2007, l'ambaixador dels EUA, Eduardo Aguirre, ha havia plantejat als seus interlocutors espanyols la possibilitat d'integrar a Rota components de l'AFRICOM, cosa que va especificar en una nota confidencial el 4 de juny del 2008.

El ministre d'Afers Estrangers, Miguel Ángel Moratinos, va respondre a l'ambaixador dies després que tant el president espanyol com el ministre de Defensa de l'època, José Antonio Alonso, havien acollit “amb entusiasme” que Espanya estigués entre els països que optaven a acollir aquest projecte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

Hamàs accepta una treva però Israel respon amb nous atacs aeris a Rafah

barcelona
guerra a gaza

Hamàs accepta la proposta d’alto el foc temporal

barcelona

Paneque insisteix que cal invertir en els parcs naturals gironins

girona

Torrentà diu que ERC ha estat el primer en apostar per polítiques feministes

girona
guerra a gaza

Biden reitera a Netanyahu “la clara posició” dels EUA contra una invasió de Rafah

barcelona
política

La JEC obliga RTVE a “compensar” la resta de partits per l’entrevista de Sánchez de dilluns passat

barcelona
estats units

El jutge amenaça Trump d’empresonar-lo per no obeir l’ordre de silenci

barcelona
Política

Lluís Llach votarà Puigdemont

barcelona
estat francès

Macron aposta davant Xi per una relació equilibrada entre la UE i la Xina

barcelona