Política

barcelona

Hereu no descarta un acord futur amb CiU i irrita ICV-EUiA

L'alcalde recalca que el PSC hauria de ser el líder del pacte

Gomà qualifica l'especulació de “greu error polític”

L'alcalde de Barcelona no perd oportunitats a l'hora de marcar posicions de cara a les eleccions municipals del maig de l'any que ve. Ahir al matí, i durant una conferència del fòrum Primera Plana celebrada a l'hotel Palace, Jordi Hereu va tornar a instar la direcció nacional del PSC a ratificar-lo com a candidat i, alhora, es va mostrar obert a fer un pacte de govern amb CiU. Aquest seria, això sí, un acord forçat per les circumstàncies i que estaria supeditat al fet, en absolut anecdòtic, que l'alcaldia estigués en mans socialistes. Tot i que es tracta d'un mer exercici d'elucubració política, les paraules d'Hereu van causar un fort malestar al seu actual soci al consistori, ICV-EUiA, que només unes hores després feia pública una nota en què censurava la possibilitat que es pugui segellar una sociovergència a la capital catalana.

En la seva elocució d'ahir, però, el batlle barceloní va criticar CiU i va reptar el seu candidat, Xavier Trias, a un cara a cara “per poder conèixer coses d'alguna alternativa” que mai no hagi vist. Malgrat que encara no ha estat ratificat per les altes instàncies de la seva formació, Hereu va donar per feta la seva candidatura i va apuntar que treballaran “per tenir el suport de la direcció nacional” en una contesa que es preveu que sigui decisiva, ja que, segons el seu diagnòstic, “Barcelona serà, de manera capital, escenari de la represa de la centralitat política del PSC”.

Arribats a aquest punt de la conferència, van entrar en joc les càbales sobre possibles jocs d'aliances que començaran a sorgir l'endemà de les municipals. D'entrada, Hereu va dir que no preveu més escenari que la victòria del PSC i que en cap cas, com ja va anunciar en una entrevista a aquest diari, no tornarà a repetir una fórmula de govern en minoria com la del present mandat. Posats a escollir un soci a l'executiu, es va decantar obertament per formacions progressistes, però sense tancar cap altra equació hipotètica: “No descarto altres fórmules, sempre que estiguin liderades pels socialistes”. Sense que ho digués explícitament, es va entendre tot. La sociovergència ja és en escena.

El president del grup municipal d'ICV-EUiA, Ricard Gomà, va reaccionar amb rapidesa davant d'aquesta possibilitat, i va acusar el PSC de “cometre un greu error polític quan especula amb futurs acords amb la dreta”. Segons el seu parer, aquesta hipotètica entesa “només conduiria la ciutat cap a una regressió de les polítiques municipals en els terrenys social i ambiental”. També va recordar que les dues forces ja han arribat a acords en temes clau com, per exemple, la requalificació del Mini o la privatització dels Serveis Funeraris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

El PP duu a Salou l’intent de quedar-se amb tot el vot de Cs

barcelona
política

Els comuns retreuen ja també al PSC el suport al Hard Rock

barcelona
política

Aragonès fa una crida a concentrar el vot d’esquerres

barcelona
guerra a gaza

El govern de Netanyahu decideix tancar Al Jazeera a Israel

barcelona
itàlia

Més de 400 migrants arriben a Lampedusa en 48 hores

barcelona
bolívia

Morales avisa que serà candidat a les presidencials “de grat o per força”

barcelona
guerra a gaza

Desenes de milers d’israelians insten el seu govern a pactar una treva

barcelona
Salvador Illa
Candidat del PSC al 12-M

“Junts no és l’opció amb més afinitat per governar”

Barcelona
Eloi Badia
Cap de llista dels Comuns a la circumscripció de Girona a les eleccions catalanes

“Cal invertir en transport públic perquè sigui efectiu”

Girona