Política

CiU pacta amb el PSC la investidura d'Artur Mas

Els socialistes s'abstindran per permetre avui l'elecció del líder nacionalista, i s'asseguraran una interlocució prioritària

Els grans acords seran consensuats

CiU va pactar ahir a la tarda finalment amb el PSC la investidura d'Artur Mas com a nou president de la Generalitat. Serà escollit aquest migdia en una segona votació al Parlament, per majoria simple, gràcies a l'abstenció dels 28 diputats socialistes.

El mateix Mas va arribar a l'acord amb el president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, en una reunió que van celebrar a les 6 de la tarda, en presència dels negociadors dels dos partits. A canvi de facilitar la investidura de qui era el seu gran rival electoral, els socialistes s'asseguren una interlocució prioritària amb el nou govern nacionalista. L'entesa inclou que CiU consensuarà, almenys amb el PSC, els grans acords polítics de la nova legislatura, sense descartar pactes amb les altres formacions polítiques.

Abans de l'inici del segon ple d'investidura, aquest matí ja s'escenificarà al Parlament aquesta relació bilateral entre els dos principals partits catalans. El president del grup de CiU, Oriol Pujol, i Nadal firmaran l'acord de mínims davant els mitjans informatius.

Jornada frenètica

La decisió final dels socialistes va culminar una jornada plena de contactes entre els negociadors de CiU, Felip Puig i Josep Maria Pelegrí, i el socialista Miquel Iceta. Aquest va lliurar als dirigents de CiU una llista de peticions per abstenir-se, entre les quals hi ha que les reformes del marc d'autogovern es facin amb consens mutu, com a mínim; que l'oposició tindrà presència en les comissions bilaterals, com en l'època de Jordi Pujol, i que tota reforma de la Corporació de TV3 i Catalunya Ràdio es farà també amb l'acord almenys dels dos grups majoritaris. Mas va acceptar els punts, que de fet no representen cap renúncia programàtica de CiU.

Després de l'acord que desencalla la investidura, les negociacions que la federació nacionalista mantenia també amb ERC i el PP van passar a segon terme, perquè els seus vots ja no són imprescindibles. En la segona votació només calen més vots a favor que en contra i els 62 escons de CiU garanteixen la candidatura de Mas. Tant republicans com populars es decantaven ahir a la nit pel vot negatiu argumentant la falta d'acords. En el cas d'Esquerra, pel desplegament de la llei del cinema, l'aprovació d'una llei de transparència i la constitució d'una comissió sobre el pacte fiscal. Encara queda, però, el debat parlamentari d'aquest matí, i no es podrà descartar fins al final que un dels dos grups –amb més facilitat, ERC– pogués finalment abstenir-se. Això permetria al partit de Joan Puigcercós no quedar alineat amb el PP.

Mas va rebre Nadal, però no es va reunir ni amb la presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho, ni amb el president d'ERC amb una clara voluntat de prioritzar l'entesa de mínims amb els socialistes. El líder de CiU és molt respectuós amb les formes i va anunciar que sempre comptaria en primer lloc amb el principal grup de l'oposició, cosa que a partir d'ara es pot convertir en una pauta.

L'acord de mínims entre CiU i el PSC per a la investidura, que no se sap a hores d'ara si anirà a més o si es quedarà tan sols en això, trenca l'aritmètica basada en CiU, el PSC i el PP que va servir per a l'elecció de Núria de Gispert com a presidenta del Parlament.

Mas descartava sortir escollit amb el suport directe o indirecte del PP en solitari, i encara menys davant l'actitud d'aquest partit en les sentències del Tribunal Suprem contra la immersió lingüística. Els populars només eren ben rebuts pels nacionalistes dins un paquet més ampli, ja fos al costat del suport dels socialistes o d'ERC.

A Madrid, l'acord entre CiU i el PSC per a la investidura d'Artur Mas era ben rebut en les files socialistes, que no podien amagar la seva satisfacció. Fonts del PSOE asseguraven que era “la millor notícia” que havien rebut del PSC “els últims anys”.

Comiat i desitjos de “bon Nadal”

L'última reunió del tripartit, amb acords menors, va servir perquè el president i els consellers sortints s'acomiadessin. “Malgrat les dificultats, ha estat un plaer treballar durant aquests quatre anys des del govern i per Catalunya”, va dir José Montilla als consellers. També es van acomiadar la portaveu, Aurora Masip, i el conseller de Política Territorial en funcions, Joaquim Nadal, que no va parar fins que Masip va adreçar als periodistes un efusiu “bon Nadal” per felicitar aquestes festes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

Israel intensifica els seus atacs al sud i el nord de la Franja

barcelona
Estats Units

Els EUA neguen que s'estigui produint un “genocidi” a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Un treballador de l’ONU mor a Gaza per l’impacte d’un projectil atribuït a Israel

barcelona
TEDH

L’eslovè Marko Bosnjak, elegit nou president del TEDH

barcelona
tribunals

Citen a declarar Rovira i els investigats per Tsunami per videoconferència

barcelona
guerra a europa

Ucraïna relleva el cap militar de la regió de Khàrkiv

barcelona
estats units

A Trump el preocupava un escàndol sexual, segons el seu exadvocat

barcelona
guerra a europa

Rússia pressiona Khàrkiv i avança al nord de la regió ucraïnesa

barcelona
política

Ponsatí deixa la primera línia política

barcelona