Política

Rússia

El destí d'un magnat

Un altre desafiament de Putin a Khodorkovski

La sentència contra el magnat rus es comença a dictar avui

Líders europeus han expressat el seu suport a l'exempresari del petroli

La defensa acusa el primer ministre de pressionar el sistema judicial i de violar la presumpció d'innocència

“Ningúcreu que en un jutjat de Moscou sigui possible una sentència absolutòria del cas Iukos”

La lectura de la sentència del segon procés contra l'expropietari de la petroliera Iukos Mikhaïl Khodorkovski i el seu soci Platon Lebédev, en què la fiscalia els acusa d'haver robat 218 milions de tones de cru de la pròpia empresa, comença avui després que la sessió prevista per al 15 de desembre s'ajornés sense cap explicació.

Khodorkovski, arrestat des del 2003 i que el 2005 va ser condemnat a 8 anys de presó per frau fiscal, va dir durant l'última vista del procés actual que “ningú no creu que en un jutjat de Moscou sigui possible una sentència absolutòria del cas Iukos”. A Rússia molts són els que pensen que Khodorkovski va començar a ser perseguit per la justícia quan va finançar partits de l'oposició, i els defensors dels drets humans el consideren el pres polític número u del país. Segons una enquesta recent del centre Levada, només un 4% dels consultats creuen que el veredicte serà absolutori.

Diversos exministres d'Afers Estrangers europeus van expressar recentment el seu suport al magnat en una carta oberta adreçada al president rus, Dmitri Medvédev, en què li demanen que “aturi la persecució contra Khodorkovski”, perquè “fa la impressió que no està motivada per la llei” i “ha fet disminuir la confiança en el sistema judicial rus”. Pel president del Parlament Europeu, Jezi Buzek, aquest cas “simbolitza els principals problemes de respecte pels principis de la supremacia de la llei, el nihilisme jurídic i els drets humans de la Rússia actual”.

Per la defensa de Khodorkovski, les acusacions que se li imputen són totalment fabricades, i la sentència es veu com un indicador que demostrarà una hipotètica obertura del règim i també com una prova per a l'actual tàndem dirigent format pel primer ministre, Vladímir Putin, que ha expressat moltes vegades el seu menyspreu per Khodorkovski, i l'actual president, que no para de llançar missatges sobre la necessitat de respectar la llei.

El 16 de desembre, durant el programa anual en què Putin contesta a les preguntes de teleespectadors, el primer ministre va ser contundent quan li van preguntar sobre el cas Khodorkovski i, citant una frase d'un policia d'una pel·lícula soviètica, va dir que “el lladre ha de ser a la presó”. Després Putin va repassar els delictes que se li imputen, va recordar que a Bernard Madoff, l'organitzador de la piràmide financera, el van condemnar a 150 anys de presó, i va dir que calia partir de la base que “els crims del senyor Khodorkovski han estat demostrats pel jutge”. Tot seguit va recordar que el cap de seguretat de Iukos és a la presó acusat de diversos assassinats, i va preguntar: “Va cometre aquests crims per iniciativa pròpia o què?”.

Putin va declarar culpable Khodorkovski abans que es conegués la sentència, i la defensa el va acusar d'ingerència, de pressionar el sistema judicial i de no respectar la presumpció d'innocència. Per Karina Moskalenko, una de les advocades de Khodorkovski, les paraules de Putin ajudaran a demostrar davant del Tribunal d'Estrasburg que “es tracta d'un cas amb motivació política”.

El discurs ben estudiat durant la marató propagandística del primer ministre contra el magnat va arribar a tots els racons de Rússia, però la sentència, si es dicta aquesta setmana, per a molta gent passarà força desapercebuda, enmig dels preparatius dels 10 dies de festa a partir del dia 1 de gener.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Paneque: “El municipalisme ha estat el gran damnificat pels governs nacionalistes”

girona
colòmbia

Colòmbia notifica formalment a Israel la ruptura de relacions diplomàtiques

barcelona
Política

Vergés sosté que l’estació del TAV a l’aeroport és “absolutament prioritària”

vilobí d’onyar
estats units

El jutge aclareix Trump que l’ordre de silenci només l’afecta fora del tribunal

barcelona
estat francès

Desallotgen una protesta propalestina a la Sciences Po de París

barcelona
memòria

El TSJC considera que la protesta contra la tortura no és transversal

barcelona
societat

El PSC demana al govern una resposta serena a les pintades en establiments

girona
política

Un cap de l’UGT contra Puigdemont: “Va marxar al portamaletes. No sé si cagat o pixat”

barcelona
Alemanya

La ministra d’Afers Estrangers alemanya denuncia un ciberatac rus

barcelona