Política

El Senat celebra el primer ple en què es podran usar totes les llengües cooficials

El català es podrà utilitzar en el debat de mocions i mocions conseqüència d'interpel·lació, però no en el control al govern ni en el debat

Ramon Aleu, portaveu de l'Entesa Catalana de Progrés, serà el primer en intervenir en català

El Senat farà aquesta tarda el seu primer ple de l'any, sessió en què a més es podrà utilitzar per primera vegada totes les llengües cooficials de l'Estat, tot i que només durant el debat de mocions i mocions conseqüència d'interpel·lació i mai en el control al govern ni en el debat d'iniciatives legislatives.

La cambra alta va aprovar el juliol passat, amb el rebuig de PP i UPN, aquesta reforma del seu Reglament que, segons ha especificat un portaveu, costarà 11.950 euros per sessió, si bé la font ha precisat que el Senat no ha previst cap cost addicional per sufragar-lo sinó que ha reorganitzat el seu pressupost.

El ple de gener, que és extraordinari, començarà amb l'habitual sessió de control al govern i l'ús de les llengües cooficials es farà efectiu per primera vegada amb el debat de les dues mocions conseqüència d'interpel·lació que hi ha previstes a l'ordre del dia.

En aquestes dues iniciatives parlamentàries, així com en les mocions que es debatran l'endemà, els senadors podran fer la seva intervenció en la llengua que desitgin, per a la qual cosa la cambra ha reorganitzat el seu pressupost i ha destinat per cobrir les noves despeses els ja previstos per a la traducció de les sessions de la Comissió General de Comunitats Autònomes, l'únic fòrum en el qual fins ara estava permès l'ús de totes les llengües.

En cada sessió de la cambra alta treballaran set intèrprets que es dedicaran a traduir al castellà la intervenció de l'orador, tot i que no al contrari. En concret, dos traductors seran els encarregats de l'euskara, tres del català i dos més del gallec. Ells mateixos seran, a més, els encarregats de traduir per escrit les intervencions per incloure-les al diari de sessions.

El Senat dedica en el seu pressupost de 2011 un total de 350.000 euros destinats a l'ús de les llengües cooficials. D'aquest, 250.000 són per als Plens mentre que els 100.000 restants són per a les reunions que pugui haver-hi de la Comissió General de Comunitats Autònomes. L'únic desemborsament addicional ha estat l'adquisició dels 400 auriculars que usaran els senadors i que ha tingut un cost de 4.500 euros.

La primera de les iniciatives que tindrà oportunitat de debatre's en qualsevol de les llengües de l'Estat serà una moció conseqüència d'interpel·lació que serà defensada per Ramon Aleu, portaveu de l'Entesa Catalana de Progrés --grup format per PSC, ERC i ICV--, relativa a l'abandonament escolar.

Per Aleu mateix, la reforma que permet l'ús de les llengües cooficials al ple és “un fet històric” perquè suposa un “reconeixement de l'Estat tal com és, precisament al Senat, que és la cambra on estan representats els diversos territoris”.

També considera que és “una gran notícia per a Catalunya” i ha destacat “s'ha complert el compromís que aquest avanç no signifiqui una despesa econòmica addicional perquè el pressupost del Senat no s'ha incrementat, més aviat al contrari”.

Segons el portaveu, per a l'Entesa “seria també molt important que els senadors i les senadores del Partit Popular, que van votar en contra d'aquest canvi de Reglament, parlin en les seves llengües pròpies al ple”.

Per la seva banda, Jordi Vilajoana, portaveu de CiU, veu la reforma com un “acte d'absoluta normalitat”, tot i que ha remarcat que “arriba 33 anys tard”, ja que considera que “no tenia gaire sentit” que en el ple de la cambra territorial no estiguessin permeses les llengües cooficials.Vilajoana ha recordat que la Constitució, en el seu article 3.3, estableix que “la riquesa de les diferents modalitats lingüístiques d'Espanya és un patrimoni cultural que serà objecte d'especial respecte i protecció”. “Per protegir-les cal utilitzar-les per tot”, ha afegit. El portaveu de CiU creu que el fet que l'ús d'aquestes llengües al Senat sigui “notícia” significa que “no hem fet alguna cosa bé els últims anys”, pel qual espera que deixi de ser-ho “com més aviat millor” i que la immensa majoria de la població ho vegi “com auna cosa normal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
català

Òmnium denuncia una insuficient oferta de cursos de català

barcelona
guerra a gaza

Els tancs d’Israel entren a Rafah i prenen el control del pas fronterer

barcelona
guerra a gaza

Israel rebutja la treva acceptada per Hamàs i manté els atacs contra Rafah

barcelona
Regne Unit

Downing Street, més a prop

Londres

Trenta anys de llibertat

Barcelona
John Carlin
Periodista i escriptor

“Mandela va saber guanyar-se els enemics”

Barcelona

L’apartheid persistent

Salt
Jéssica Albiach
Candidata de Comuns Sumar a les eleccions al Parlament

“Illa obre la porta a pactar amb Junts per fer el Hard Rock, la B-40 i ampliar l'aeroport”

Barcelona
Dani Cornellà
Cap de llista a Girona per la CUP

“La CUP és una opció real de govern i ho hem demostrat”

Girona