Política

Bozal afirma que ha lluitat contra el centralisme com a advocada de l'Estat

La consellera de Justícia es compromet a promoure l'ús del català als jutjats

El diputat d'ICV Jaume Bosch li pregunta si Mas coneixia el seu paper en el recurs contra el referèndum d'Arenys

La consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, ha assegurat avui que ella, com a advocada de l'Estat, també ha lluitat molts anys contra el centralisme de Madrid. La titular del Justícia ha explicat al Parlament que ascendir en la carrera funcionarial en aquest àmbit és molt difícil des de Barcelona i ha reconegut que ha hagut de “administrar la pobresa de les províncies”, ja que per Madrid, Barcelona és igual que Huelva en el cas de la despesa.

Bozal s'ha defensat així de les crítiques d'alguns partits de l'oposició, com ERC i ICV-EUiA, que li han retret el seu recurs contra la consulta sobiranista d'Arenys de Munt el 2009.

Jaume Bosch, d'ICV, li ha retret que actués amb una “postura tèbia davant els drets nacionals de Catalunya” i li ha preguntat si el president de la Generalitat, Artur Mas, era “conscient” del seu paper en el recurs judicial contra el referèndum d'Arenys quan la va designar consellera. Bozal no ha respost i Bosch li ha repreguntat si prioritzarà la voluntat del poble català per damunt de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut.

El diputat d'Esquerra Pere Aragonès li ha recriminat que comparés les consultes amb funerals de terroristes i que digués que podien crear “inestabilitat social i política”. El republicà també li ha preguntat si pensa votar a la consulta que es farà a Barcelona el proper 10 d'abril.

El català als jutjats

Per altra banda, Aragonès ha demanat a la consellera que el coneixement de la llengua catalana sigui un requisit, i no només un mèrit, pels jutges, secretaris i fiscals que treballin a Catalunya. D'aquesta manera, ha apuntat, les parts que inicien el procés –i que inicialment són les que marquen la llengua a utilitzar– s'atrevirien més a fer servir el català. Sobre aquesta qüestió, Bozal ha explicat que intentarà promoure l'ús del català a la justícia, però no ho ha concretat.

Sentències del TC i el TS

Al seu torn, les diputades del PP María de Llanos de Luna i María José García Cuevas li han preguntat sobre la possible recuperació de competències de l'Estatut, cosa que consideren il·legal i la sentència del Tribunal Suprem sobre la immersió lingüística. La consellera ha respost que la resolució del s'aplica a les famílies afectades, però ha recordat que ella no és competència seva.

En canvi, la diputada de Ciutadans, Carmen de Rivera, ha mostrat “màxima confiança” amb la consellera, davant les crítiques d'ERC i ICV. La parlamentària de C's ha demanat que no hi hagi cap requisit lingüístic per treballar a Catalunya i ha considerat que no hi ha conflicte lingüístic als jutjats. Sobre el Consell de la Justícia, ha demanat “no reproduir el model” del Consell General del Poder Judicial. De Rivera sí que ha criticat les multes per no retolar en català a alguns comerços, però Bozal li ha respost que la Llei de Consum no l'aplica ella.

Davant les crítiques, Elena Ribera, de CiU, ha assegurat que estan “contentíssims” amb el nomenament de Bozal i ha elogiat el seu currículum “brillant”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.