Política

Zapatero a Rajoy: “Avui no vull discutir amb vostè, és 23-F”

El president del govern rememora l'esperit “d'unitat” davant del líder del PP que l'acusa de seu “un llast” per a l'economia

Defensa el decret de caixes perquè l'objectiu no és la privatització de les entitats sinó el sanejament del sistema financer.

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero ha esquivat aquest dimecres els atacs que el líder del PP, Mariano Rajoy, li ha llançat durant la sessió de control al Congrés dels Diputats i ha aprofitat el seu torn de paraula per rememorar l'esperit “d'unitat, dignitat, i lluita per la llibertat” que es va viure a la cambra baixa i a la societat espanyola fa 30 anys, el 23-F de 1981. “Avui no vull discutir amb vostè, és 23-F” i “els que ho sentim creiem que mereix que ho recordem de forma oberta”, ha dit a un Rajoy que minuts abans l'havia acusat de ser “un llast” per a l'economia espanyola.

Zapatero ha optat per respondre a l'ofensiva que el PP rememorant l'esperit democràtic del 23-F, però també ha tingut temps per defensar els comptes del seu executiu i reiterar que la diferència de creixement respecte a Europa no és tan significativa. El president espanyol ha apuntat que caldran dos anys per constatar que l'Estat es troba a la mitjana de la UE pel que fa a l'evolució de la crisi, i ha tornat a apuntar que la diferència actual és conseqüència de la construcció.

Ho ha fet en resposta al líder del PP, que l'ha acusat de ser un “llast” per a l'economia per no haver estat capaç de crear confiança “ni dins ni fora” de l'Estat i basar la seva política econòmica en la improvisació. “Cap dels seus pronòstics s'ha complert i estem com estem perquè no hi ha confiança en les seves polítiques ni en vostè”, ha dit Rajoy.

El líder del PP ha assegurat que Zapatero “ha errat el diagnòstic, no ha fet reformes, ha dit una cosa i la contrària, ha augmentat el deute públic i va donant tombs”. En aquest sentit ha recordat que el govern espanyol porta sis reials decrets en el que va de crisi. “Vostè és un llast per a l'economia espanyola, ho sap tothom menys vostè i la meva obligació és dir-li-ho en aquesta cambra”, ha sentenciat.

“No hi pot haver entitats poc solvents que facin mal al sistema financer'

El president espanyol també ha fet una defensa aferrissada del decret de caixes del seu executiu i ha assegurat que l'objectiu de tot el procés de reestructuració no és la privatització de les entitats sinó el sanejament del sistema financer. En resposta al portaveu del BNG, Francisco Xesús Jorquera, ha recordat que “El govern no pot assumir sota la seva responsabilitat que existeixin entitats que no tinguin fortalesa i solvència, no puguin captar recursos i provoquin danys a l'economia i al sistema financer”.

Per aquest motiu ha qualificat “d'imprescindible” la reestructuració i ha assegurat que el seu govern procura “mantenir al màxim la naturalesa de les caixes” i la seva obra social. En tot cas, ha recordat que “no hi ha obra social si no hi ha beneficis” i que la resta de lectures suposen “tancar els ulls davant la realitat”.

Duran recorda que l'ICO no ajuda prou pimes i autònoms

Zapatero també ha respost una pregunta del portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, que ha recordat que les pimes es queixen dels “obstacles” per aconseguir el crèdit i la complexitat dels tràmits. “És cert que el govern ha posat més diners a l'ICO, però també que algunes línies s'esgoten i no hi ha flexibilitat a l'interior de l'ICO per poder beneficiar pimes i autònoms”. En aquest sentit, ha recordat quer als empresaris els costa més trobar finançament en un banc que al sistema públic.

Per contra, Zapatero ha recordat que l'ICO ha atorgat més de 60.000 milions d'euros des del 2008, un 80% a pimes i autònoms, i ha destacat que l'ICO “no pot concedir crèdits sense garanties” com ha passat amb algunes entitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.