Política

Acord de mínims dels partits catalans per defensar que TV3 es vegi a València

La resolució, que demana la reciprocitat de TVC i Canal 9 a Catalunya i al País Valencià, rep l'aval de tots els grups

ERC i ICV reconeixen la debilitat del pacte parlamentari

El Parlament ha aprovat aquest dimecres un acord de mínims a favor d'un acord entre la Generalitat catalana i valenciana perquè tots els respectius canals de ràdio i televisió “arribin als dos territoris amb normalitat”.

La lectura de la resolució, avalada per tots els grups, arriba després de la polèmica que ha provocat la decisió del govern valencià de tancar els repetidors de TV3, fet que ha provocat un gran malestar entre els partits catalanistes i la societat civil catalana.

El text advoca perquè TV3 pugui tornar a veure's al País Valencià, així com que Catalunya pugui rebre els canals que s'emeten a la comunitat presidida per Francisco Camps.

Després que la reunió de la Junta de Portaveus celebrada abans del ple acabés sense acord, els grups han aconseguit arribar a un text de mínims poques hores després.

Segons fonts parlamentàries, CiU va enviar dimarts un esborrany de proposta de resolució de tres punts a la qual Europa Press ha tingut accés, i que finalment ha estat retallada fins a quedar en un text de “mínims”.

El primer punt d'aquesta proposta plantejava que el Parlament reconegués la feina feta per iniciatives privades, especialment la de l'Acció Cultural del País Valencià (ACPV), que han permès la recepció de les emissions televisives i radiofòniques entre territoris “que comparteixen un mateix sistema lingüístic en absència del marc requerit” per l'aplicació de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries.

L'esborrany inicial instava també el Govern a facilitar l'aplicació dins de l'Estat de l'esmentada carta, i el tercer i últim punt recull part del text que finalment s'ha aprovat al Parlament, i que resa per un acord entre la Generalitat catalana i valenciana a favor de la reciprocitat a l'hora de rebre tots els canals que s'emeten en les dues comunitats.

Tot i això, ha eliminat d'aquest punt la reclamació que es feia a la Generalitat valenciana perquè deixés sense efecte les sancions econòmiques imposades a ACPV, i ha demanat al Govern que prioritzés la firma d'aquest acord amb els mitjans tècnics que els dos governs tenen al seu abast.

Reaccions dels grups


Malgrat l'aval conjunt de tots els grups, la portaveu parlamentària d'ERC, Anna Simó, i la d'ICV-EUiA, Dolors Camats, han reconegut en un missatge al seu perfil de Twitter la debilitat de l'acord.

“Tou si ho voleu, però unànime”, resa Camats, mentre Simó admet que el seu contingut és de mínims.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Creix la tensió en les protestes contra Israel a les universitats

barcelona
Pere Aragonès
President de la Generalitat i candidat d’ERC el 12-M

“El problema no ha estat l’estratègia els últims tres anys, sinó qui la liderava”

Barcelona

Seguretat en clau de país

Girona
estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona
xina

Pequín controlarà per llei la informació de les xarxes socials

barcelona