Política

ANTONI MANEL

PORTAVEU PLTF. PER RETIRAR ELS SÍMBOLS FRANQUISTES A ULLDECONA

“Alguns ens donen suport perquè som prodemocràtics”

La Plataforma per Retirar els Símbols Franquistes d'Ulldecona està inventariant i mostrant els símbols del municipi, on fins al 31 de març es pot veure l'exposició Símbols de Franco, del Memorial Democràtic de la Generalitat, a la sala d'exposicions de Catalunya Caixa. Els l'ha cedida la Comissió per la Retirada dels Símbols Franquistes de Tortosa, enmig d'una certa polèmica.

Els de la comissió antifeixista de Tortosa no aconsegueixen l'objectiu de muntar-la, segons sembla, perquè el govern municipal no els dóna prou suport. S'han trobat amb moltes traves, fins al punt que al final no hi haurà exposició a la ciutat, es farà a Roquetes. Ho trobem vergonyós i vam decidir fer autocrítica en l'àmbit local, exposant els símbols feixistes d'Ulldecona i demanant la seva retirada. Ens han donat suport el PSC, Més Ulldecona i CiU. L'exposició encara no s'ha mostrat a cap altre municipi de les Terres de l'Ebre i esperem ser un referent.

En què consisteix l'exposició mostra?

És força neutra i objectiva. Consisteix en una mostra dels símbols franquistes de tot l'Estat espanyol i en fa l'explicació històrica. No hi ha crítica ni anàlisi. N'hi ha molts de la Terra Alta, perquè és una de les zones on més símbols es conserven actualment. A l'entrada hi posem símbols que hem recollit d'aquí, d'Ulldecona.

Cal recordar més?
L'objectiu de la plataforma és fer una apologia de la democràcia i posar el nostre granet de sorra per poder parlar del franquisme com una etapa històrica superada. El tema de la Guerra Civil espanyola i el feixisme és un tema encara tabú, perquè pot “portar maldecaps” a alguna gent o perquè “no cal recordar segons què”, segons uns altres. És una ferida que encara està oberta. S'ha de parlar del franquisme i acceptar allò que hi ha.
Han trobat molts símbols franquistes a Ulldecona?
En el rerefons dels noms dels carrers, n'hi ha moltíssims. Ens va ser de molta utilitat un article referent a l'etimologia dels carrers del poble que havia fet Francesc Itarte per a la revista Rails. Un dels dos monuments de la plaça Sales i Ferré es va fer en honor als caídos i, amb la democràcia, es va voler disfressar picant les inscripcions i col·locant-hi a sobre icones del poble fetes amb ferro forjat.

La recerca de vostès quant als símbols d'Ulldecona serà força útil.

Al Memorial Democràtic només registren les dades pertinents a ciutats i pobles amb una quantitat mínima d'habitants. No han tingut cap interès per incorporar la catalogació que estem fent dels símbols a Ulldecona. Estem realitzant una feina que no es veurà. Fins a quin punt cal prioritzar uns criteris de quantitat sobre uns esforços fets?

L'objectiu final de la catalogació dels símbols franquistes és eliminar-los. No creuen que és esborrar una part de la nostra història, per a bé i per a mal?

Eliminar-los no, retirar-los. Perquè no volem perdre el llegat històric. Que es retirin dels llocs públics per justícia i que es guardin on es cregui convenient: un centre d'interpretació, un museu...

Com pensen finançar tot això?

Un membre del grup ha anticipat diners per pagar l'exposició. I hem previst conscienciar la gent i cobrir les despeses per retirar els símbols i la placa nova dels noms dels carrers amb inscripció popular.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Per Paneque i Romero (PSC) ara es tria o estabilitat o soroll i confrontació

PALAFRUGELL
política

La policia diu que no pot localitzar Puigdemont en plena campanya

barcelona
turquia

Un Boeing 763 de FedEx aterra de morro a Istanbul sense causar víctimes

barcelona
Unió Europea

El PPE es nega a signar una declaració que rebutja “normalitzar” l’extrema dreta

Barcelona
guerra a gaza

Divisió en el govern espanyol per una carta a empreses que operen a Israel

barcelona
POLÍTICA

Vergés presenta el programa econòmic de Junts+ en un acte amb empresaris

BANYOLES
Regne Unit

El Regne Unit expulsa l’agregat de Defensa de l’ambaixada russa

Barcelona

ERC proposa la creació de la Llei de Sobirania Alimentària

RIPOLL
estat espanyol

El Senat, amb majoria absoluta del PP, aprova reprovar al fiscal general de l’Estat

barcelona