Política

El sector sanitari surt al carrer contra les retallades

Uns 200 metges es manifesten davant la conselleria de Salut per exigir que es retirin les mesures d'estalvi

Reclamen la dimissió del conseller Boi Ruiz

Professionals de diversos hospitals tallen les rondes i carrers cèntrics a Barcelona

Les protestes s'estenen arreu de Catalunya

Uns 200 metges, delegats del Sindicat de Metges en ambulatoris i hospitals de tot Catalunya, s'han manifestat davant la conselleria de Salut per exigir que es retirin les mesures d'estalvi sanitari propostes pel govern català i han exigit la dimissió del conseller Boi Ruiz.

Els metges, que han escampat davant de l'entrada de la conselleria mig centenar de tisores i han estès una línia vermella, que, segons ells, la Generalitat ha traspassat amb les seves retallades, han llegit un manifest titulat La salut no es rebaixa: no a les retallades.

El manifest denuncia que “el model de sanitat pública a Catalunya està en perill” i considera que la retallada de 1.000 milions que prepara la Generalitat “dinamitarà l'actual mapa sanitari català i farà saltar pels aires un dels millors sistemes sanitaris del món”.

Els metges també recorden que van sol·licitar al conseller “el blindatge dels actes mèdics davant les retallades” i que es “preservés la qualitat assistencial”, però asseguren que “la iniciativa no ha prosperat pel desinterès de la conselleria”.

El manifest dels metges del Sindicat de Metges també denuncia que “el tsunami de mesures impulsades per les gerències dels centres no distingeix entre els números freds dels pressupostos i l'acte pròxim i humà de l'atenció mèdica”.

“El conseller Boi Ruiz i el president de la Generalitat, Artur Mas, han d'escollir si volen fer sanitat amb la calculadora a la mà o amb el fonendoscopi. Encara estem a temps de redirigir una política erràtica de retallades, de falses acusacions contra els metges i de cortines de fum per distreure l'opinió pública”, segons el manifest.

Els metges del sindicat majoritari han reivindicat, vestits amb les seves bates blanques, fent sonar botzines i exhibint pancartes, que s'anul·li el pla de retallades i “s'inverteixin esforços a aconseguir més finançament i més recursos per a la sanitat, perquè la salut no es rebaixa”.

Durant la concentració de protesta, els facultatius han corejat consignes com “Boi dimissió!”, “Mas i Mas-Colell, escolteu Vilardell!” i han exhibit pancartes amb diferents lemes: La salut no es rebaixa o Conseller, la teva recepta serà molt cara.

El director general de Regulació, Planificació i Recursos Sanitaris, Joaquim Esperalba, ha rebut el president i el secretari general del Sindicat de Metges, Albert Torras i Antoni Gallego, respectivament, que li han lliurat el manifest.

Més protestes


A les 13 hores, professionals de diversos centres sanitaris han deixat els seus llocs de treball i han tallat els carrers i les vies d'accés a Barcelona, en la línia de protestes similars que s'han succeït durant els últims dies.

Fonts de la plataforma Indignats han assenyalat que treballadors de l'Hospital Vall d'Hebron han tallat la Ronda de Dalt, els de Bellvitge l'entrada a Barcelona per l'autovia de Castelldefels, els de l'Hospital del Mar la Ronda Litoral, i els del Clínic els carrers Urgell i Villarroel.

L'objectiu és concentrar les protestes de manera “més sincronitzada”, en un intent per paralitzar la capital catalana durant una hora, al qual també està previst que s'hi sumi algun ambulatori.

La plataforma Indignats, un moviment popular sorgit a Facebook fa uns dies i que ja suma 6.000 adhesions, ha convocat igualment una altra protesta “sense sigles” de sindicats ni partits a les 17 hores davant del Monument de Colom.

La concentració, comunicada i autoritzada per les autoritats, seria un èxit si aconsegueix reunir unes 800 persones, segons els organitzadors, que han remarcat el caràcter apolític i extrasindical de la concentració.

De fet, els sindicats CCOO i UGT --als quals s'ha sumat el sindicat d'infermeria Satse-- han convocat una altra concentració aquest dijous a la Plaça Sant Jaume, en aquest cas per protestar contra les retallades.

Arreu de Catalunya


Les protestes s'han estès fora de Barcelona. A Viladecans , per exemple, els treballadors dels hospitals també han sortit a protestar contra les retallades. A Olot, els responsables de l'hospital es neguen a retallar 1,8 milions del pressupost, tal com els demana el departament de Salut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

El PSC calma ara la campanya amb la llei de barris i la memòria històrica de Sánchez

barcelona

Els Comuns reivindiquen les escoles rurals i els consultoris mèdics

Regencós

El PP aposta per la simplificació administrativa

girona
política

Alejandro Fernández s’embolcalla en la “tolerància zero” d’Albiol

barcelona
política

Puigdemont crida a la màxima mobilització el 12-M per “aixecar Catalunya”

barcelona
política

Aragonès tira d’èpica recordant Macià, Companys, Irla i Tarradellas

barcelona
xina

Xi Jinping viatja a Europa per estrènyer relacions bilaterals

barcelona
argentina

Milei acusa Sánchez de posar en risc les dones i la unitat d’Espanya

barcelona
estats units

Les universitats es preparen per afrontar actes propalestins en les cerimònies de graduació

barcelona