Política

EL PERFIL. Tortosa. CiU

Ferran Bel

Prohibit parlar de majoria absoluta

Una de les primeres coses que va fer Ferran Bel (CiU) quan va entrar a l'alcaldia de Tortosa va ser demanar que li portessen al despatx una taula de reunions. Estava convençut que calia posar-se a treballar i imprimir una altra dinàmica a l'Ajuntament. Tot i que la victòria a les municipals del 2007 havia estat històrica, sabia que no hi havia temps per a gaires celebracions. Les primeres setmanes del mandat de Bel van estar plenes de jornades maratonianes, algunes amb més de dotze hores. Els altres nou regidors de CiU i els dos regidors d'ERC van haver d'acostumar-se, molt aviat, a les formes metòdiques, exigents i perfeccionistes de l'alcalde.

Bel té dues cares: promou el treball en equip, però a la vegada ha exercit un lideratge fort, en alguns moments amb mà de ferro. Aquest economista i assessor d'empreses, de 45 anys, va ascendir políticament ara fa deu anys. CiU de Tortosa feia menys de dos anys que havia perdut l'alcaldia i vivia hores molt baixes per la polèmica del transvasament de l'Ebre. De fet, Bel és regidor de l'Ajuntament des del 2002, arran de la renúncia de l'exalcalde Marià Curto. Però Bel es va forjar com a polític fent oposició durant el segon mandat de Joan Sabaté (PSC). Va fer una oposició intensa, però amb el vent de cara tenint en compte les errades i la divisió interna de l'anterior govern municipal. Van ser quatre anys, des del 2003 fins al 2007, en què Bel també va saber aprofitar l'aparador que suposava ser el president del Consell Comarcal del Baix Ebre.

Ara el panorama és molt diferent. Considerat com un dels homes del president, Bel arribarà al 22 de maig amb l'únic dubte de com el poden afectar les retallades del govern d'Artur Mas. Però la realitat és que Bel ha sabut esmorteir, amb molta mà esquerra, els efectes polítics de la frenada en sec al nou hospital de Tortosa i a la vegueria de l'Ebre. Gairebé ja no se'n parla.

Fa quatre anys, Bel es va quedar a només 61 vots de la majoria absoluta. Aquest escenari mai no s'ha produït a Tortosa, i tant el candidat com altres membres de la llista de CiU eviten pronunciar-s'hi en públic. Prohibit parlar de majories absolutes, fins i tot en petit comitè, per evitar la desmobilització de l'electorat. Però Bel ja ha assolit altres somnis impossibles de la política tortosina, com el fet d'haver començat i acabat el mandat amb el mateix pacte de govern i el mateix cartipàs. A banda, tot i la crisi, ha pogut i ha sabut gestionar els diners del pla del nucli antic (Pincat) i del fons estatal d'inversió local.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

Israel rebutja la treva acceptada per Hamàs i manté els atacs contra Rafah

barcelona
Regne Unit

Downing Street, més a prop

Londres

Trenta anys de llibertat

Barcelona
John Carlin
Periodista i escriptor

“Mandela va saber guanyar-se els enemics”

Barcelona

L’apartheid persistent

Salt
Jéssica Albiach
Candidata de Comuns Sumar a les eleccions al Parlament

“Illa obre la porta a pactar amb Junts per fer el Hard Rock, la B-40 i ampliar l'aeroport”

Barcelona
Dani Cornellà
Cap de llista a Girona per la CUP

“La CUP és una opció real de govern i ho hem demostrat”

Girona
la crònica

La plaça Artós, als peus d’Ayuso

guerra a gaza

Hamàs accepta una treva però Israel respon amb nous atacs aeris a Rafah

barcelona