Política

L'aigua de l'Estany activa la campanya electoral

El debat va pujar de to quan va sortir el polèmic tema del canvi de la gestió de l'aigua i el dèficit de l'Ajuntament. També hi va haver enfrontaments en tractar d'urbanisme

No puc tolerar que la senyora Langa digui que els equipaments que hem construït els hem fet pensant només en unes minories.
Cal aprofundir en el pla d'escolarització extensiva i en el pla educatiu d'entorn i més enllà de l'horari escolar. Correm el risc de crear escoles gueto.
S'han projectat operacions urbanístiques especulatives com la d'El Cisne. L'única justificació és perquè la propietat hi tingui benefici.
Si té les dades de naixements dels darrers anys a les mans, sap que a Banyoles cal una segona escola bressol. La situació és molt greu.
No va assistir al debat de Banyoles emparant-se en el fet que el PP va suspendre totes les activitats d'ahir relacionades amb la campanya electoral, en senyal de dol per les víctimes del terratrèmol de Llorca (Múrcia).
La Banyoles del futur l'hem de fer entre totes les banyolines i tots els banyolins. La gent de la CUP vol ser la veu del carrer a l'Ajuntament.

Acumulàvem força dies de campanya i molts minuts de debat i encara els candidats no s'havien enfrontat per la qüestió més controvertida d'aquest mandat: el projectat canvi de gestió de la distribució de l'aigua, que defensen CiU i el PSC i que preveu, entre altres novetats, l'entrada del consistori a Aigües de Banyoles i l'avançament d'una part del cànon de l'aigua. Només va caldre que Langa (ICV) toqués el tema tangencialment i que Vicens (Junts per Banyoles) pronunciés en la mateixa frase “bé comunal” i “aigua” perquè Jordi Bosch Barraca (Plataforma PSC i regidor d'Urbanisme) ataqués a fons. Els va acusar de fer “demagògia i populisme” perquè anaven dient que el projecte afecta el bé comunal (l'aigua de l'estany) quan saben perfectament –va recalcar– que el nou model té a veure només amb la distribució. Va ser l'únic moment tens d'un debat en què Noguer (CiU) i Vicens van donar molt bona imatge i en què Bosch i Langa van ser especialment brillants i incisius. Pazos (CUP), la més jove –i l'únic candidat dels presents sense experiència al consistori– va estar molt nerviosa i va tenir unes intervencions més aviat discretes.

L'enfrontament pel tema de l'aigua havia aparegut en tractar el dèficit municipal (753.000 euros) del qual Vicens va fer responsable CiU i el PSC. Noguer va treure importància a la situació i va replicar que la major part d'aquella xifra correspon a sentències per contenciosos urbanístics generats en ajuntaments anteriors. Quant a maneres de reduir el dèficit es van sentir diverses propostes, per exemple: que no es retallin les partides de caire més social (Pazos); que es gasti menys en publicitat i representació –en al·lusió a la festa del Banyolí de l'Any– (Langa), cosa en què va coincidir amb Vicens.

L'elaboració del nou pla general va ser l'altre tema que va ocupar més temps. Langa i Vicens van insistir a retreure a Noguer i Bosch que encara estigui pendent, quan en la campanya del 2007 tots els candidats s'havien compromès a redactar-lo en aquest mandat. Els al·ludits van argumentar el retard pel fet que s'han hagut de solucionar diversos conflictes urbanístics provocats quan ERC governava.

El debat, el van seguir un centenar de persones en directe, al Teatre Municipal. El va emetre el Canal Català Girona Pla, que l'havia organitzat juntament amb El Punt. A l'inici de l'acte es va fer un minut de silenci en senyal de dol per les víctimes del terratrèmol de Llorca.

Pla general i participació

Va ser per qüestions tècniques de la retransmissió del debat per a la televisió, però el fet és que els candidats que ara estan en el govern (CiU i Plataforma-PSC) van quedar a la dreta de la moderadora i la resta (Junts per Banyoles, ICV i CUP), a l'esquerra. I de fet, els de la dreta van gastar bona part del seu temps a relatar en termes satisfactoris tot allò que havien fet i, els de l'esquerra, a discutir-ho. Es va tractar del nou pla general, es va reclamar que es pugui participar en la seva redacció. Langa, Pazos i Vicens hi van insistir, mentre que Noguer i Bosch van fer notar que la participació al pla general està garantida, entre altres coses perquè així ho preveu la llei.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.