Política

El 2.0, els indignats i l'@acampadabcn

Algú diu que tot això és culpa de Stéphane Hessel, l'autor d'Indigneu-vos, i el nonagenari autor francès es ruboritza de cop. Ell, simplement, es va declarar ahir “agradablement sorprès” pel fet que la indignació hagi passat del seu llibret a la xarxa 2.0., i de Twitter i Facebook als carrers i places de l'Estat, incloent-hi la plaça Catalunya de Barcelona. El moviment #15M fa una setmana que és el tema més comentat a les xarxes socials. Com deia l'historiador @RogerBuch, “vuit dels deu hashtags més usats pels piuladors catalans fan referència a la mobilització”. Els telèfons mòbils connectats a internet i els ordinadors portàtils s'han generalitzat per organitzar qui no estava organitzat i, de passada, per convertir-se en altaveu informatiu. Democràcia Real Ja té 111.697 amics a Facebook i 19.710 seguidors a Twitter. Si ho comparem: el PSOE té 28.908 amics; el PP, 34.145, i CiU, 5.431. Però obtindria més vots al 22-M Democràcia Real que els partits majoritaris? Probablement, no.
El periodista i comunicador digital Ignacio Escolar explica al seu bloc que “s'equivoquen els que ignoren que el debat és a la xarxa, però també els que creuen que basta amb el fet que #spanishrevolution sigui trending topic a Twitter”. L'origen internauta del moviment fa que dubtes, ombres i grisos
envoltin la queixa. Ningú hi està acostumat. Ahir, els polítics catalans piulaven amb nerviosisme. Tothom s'hi mostrava comprensiu: des de CiU fins a ICV, passant
per un Hereu que es declarava
un “indignat” més.

Dubtes i matisos. És il·lusori pensar que és el primer moviment social que fa ús d'internet. El 1994, el subcomandant Marcos, a Chiapas, es va fer mundialment famós gràcies als comunicats penjats al web. El 1999, el moviment antiglobalització va crear Indymedia per millorar la interacció entre manifestants. El 2004, els SMS i el “passa-ho” del 13-M van canviar les eleccions a l'Estat. El fil secret dels moviments socials culmina, doncs, aquests dies amb Facebook, Twitter i les etiquetes #catalanrevolution i #acampadabcn. El segon matís és que els polítics tradicionals han fracassat al 2.0. Com deia ahir a Media.cat el periodista Joan Canela, després de dies llegint sobre la cibercampanya i buscant el perfil del perfecte candidat 2.0, “arriben els indignats i arrasen”. El que queda clar, segons l'article de Canela, és que “els polítics no es mouen bé per les xarxes socials, i no per edat o cultura digital, sinó per cultura política. No hi encaixa la lògica hermètica i jeràrquica dels partits”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
12 DE MAIG

El ‘presidente’ és Pedro

Sant Boi de Llobregat

Més mobilitat ferroviària

Girona

Estudiants desencantats

LA BISBAL D’EMPORDÀ

Cañigueral defensa l’impuls del contingut audiovisual en català per als infants

LA BISBAL D’EMPORDÀ
israel

L’Exèrcit israelià nomena el substitut del cap dels serveis d'Intel·ligència

barcelona
GIRONA

Ernest Urtasun: “Salvador Illa no està preparat per governar”

GIRONA
escòcia

John Swinney es perfila com a nou líder de l’SNP amb la retirada de Kate Forbes

barcelona
estats Units

Biden trenca el seu silenci sobre les protestes universitàries contra la guerra a Gaza

barcelona
suïssa

Activistes propalestins ocupen un hall en la Universitat de Lausana

barcelona